Putyin: Ha Oroszország akart volna végezni Navalnijjal, akkor már nem élne

Putyin évvégi sajtótájékoztatóján beszélt az országot érintő legfontosabb kérdésekről.

Az orosz elnök Moszkva melletti hivatalos rezidenciájából jelentkezett be a videókonferenciára. Ennek során szóba került a gazdaság állapota, beszélt a nemzetközi kapcsolatokról, de arra is választ kaptunk, hogy indul-e a 2024-es elnökválasztáson – írja a Politico.

Alexej Navalnij mérgezése kapcsán az elnök ugyanazt a narratívát követi, mint amit a kormány tagjai kialakítottak.

A napokban jelent meg egy oknyomozó riport, amely Navalnij mérgezését konkrét FSZB ügynökökig vezeti vissza. Az orosz sajtóban kigúnyolták a riportot, de Vlagyimir Putyin sem veszi komolyan az újságírókat.

A riportot az amerikai titkosszolgálatok munkájának tartja, és úgy gondolja, „ezzel trükköztek” annak érdekében, hogy őt személyesen tudják támadni. Az elnök szerint ettől függetlenül az orosz titkosszolgálatnak figyelnie kell az egyik legfontosabb ellenfelére.

”De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy szükség lett volna a mérgezésre. Kinek van szüksége rá? Ha ők (az orosz titkosszolgálat – a szerk.) meg akarták volna mérgezni, valószínűleg elintézték volna”

– jelentette ki az orosz elnök, aki ezzel nyilvánvalóan annyit akart üzenni a hallgatóságnak, hogy ha ő valakit el akar tenni láb alól, akkor azt nem bénázza el. Majd azt is elmondta, hogy személyes utasítást adott arra vonatkozóan, hogy Navalnijt Németországba szállítsák kezelésre.

Putyin arról is tájékoztatta az újságírókat, hogy nincs megfelelő gyártási kapacitás a Szputnyik V vakcina előállításához:

„Nincs elegendő felszerelésünk és alapanyagunk, hogy legyártsuk a szükséges mennyiségű vakcinát” – mondta.

Az elnök elmondya azt is, hogy egyelőre nem oltatta be magát, mert még nem volt alkalma rá. Ugyanakkor nehezen elképzelhető, hogy Putyin ne kaphatna meg bármilyen forgalomban levő vakcinát, ha úgy akarja.

Sokkal valószínűbb, hogy Szputnyik V. mellékhatásaitól tart. Egyrészt a vakcináról kiderült, hogy hatvan év felettieknél ártalmas lehet, másrészt az utóbbi időben sok pletyka kering arról is, hogy Putyin egészsége megromlott: néhányan azt állítják, hogy Parkinson-kórban szenved.

Ettől függetlenül azonban indulhat a választásokon, de egyelőre azt mondta, még nem döntött a kérdésben.

„Induljak vagy ne induljak, majd meglátom. A prioritásom az országom stabil fejlődése” – mondta Vlagyimir Putyin.

(Politico nyomán)

Valódi Hírek