Operatív törzs: Túl jó ütemben halad az oltás

Jövő kedden újabb szállítmány érkezik.

Az oltás új szakaszba érkezett — mondta Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Jelenleg két oltóanyag rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével, a Pfizer-BioNTeché és a Modernáé. A Pfizer-vakcina december 26-án, míg a Modernáé január 12-én érkezett Budapestre. Ezzel kapcsolatban Galgóczy azt mondta:

„A vakcináció üteme jól, talán túl jól is halad”.

Idáis 130 ezer ember oltására elegendő adag érkezett, 106 ezer fő pedig meg is kapta az oltást. Ők főleg egészségügyi dolgozók, de a szociális otthonokban dolgozók is kaptak belőle.

Jövő hét kedden érkezik a következő adag vakcinaszállítmány Magyarországra, addig is folytatódik az oltás az idősotthonokban.

Elmondta, hogy az érkező vakcina-szállítmányok határozzák meg az oltási ütemezést, ezért döntött úgy a kormány, hogy az uniós beszerzéseken kívül máshonnan is importál, hogy felgyorsítsák az ütemezést.

Addig is arra szólítanak fel mindenkit, hogy regisztráljon, ha szeretne kapni oltást. A regisztrálók e-mailben kapnak tájékoztatást.

Valódi Hírek