Nulla kredittel akarja lezárni a hallgatók félévét az SZFE új vezetése, hogy mégis nekik legyen igazuk

Az sem világos, hogy törvényes-e a lépés.

Az SZFE kuratóriuma szándékai alapján a hallgatók őszi félévét 0 kredittel zárnák le, a megszerzett kreditjeiket pedig a tavaszi félévre regisztrálnák, ami a Minőségmenedzsment Tanács, az oktatók és a hallgatók is több ponton aggályosnak tartanak — derül ki a HVG pénteki cikkéből.

A lap információi szerint az egyetem oktatói és osztályfőnökei erről a tervről értesültek, hona ezt az új vezetés még nem adta írásba, de január elején az osztályfőnöki egyeztetéseken és a Minőségmenedzsment Tanács egyik ülésén is elhangzott. (A tanács békeidőben az oktatási és minőségbiztosítási feladatokért felel.)

Annak ellenére, hogy az egyetem polgársága többszáz oldalas dokumentációval bizonyította, hogy az őszi félévben nem sérült az oktatás és minden órát megtartottak, a kuratórium többször is megkísérelte érvényteleníteni a félévet.

A Fővárosi Törvényszék december 18-i, halasztó hatályú döntése alapján a félév nem érvényteleníthető, mert azzal sérülnének a hallgatói jogok.

A HVG most arról ír, hogy ennek ellenére sem a hallgatókat, sem az oktatókat nem tájékoztatták még arról írásban, hogy érvényes-e az őszi félév, de azt sem tudják, februárban pontosan milyen helyszíneken folytatódik az oktatás, és hova költözhetnek majd be a kollégisták. (Mivel a napokban felröppent a hír, amelyről mi is beszámoltunk, hogy a Vas utcai épületet a kuratórium odaadná — az ő megfogalmazásuk szerint visszaadná — a református egyháznak, így ott vélhetően már nem kezdik meg az oktatást.)

A nullakredites zárás terve több ponton is problémás, és nemcsak azért, mert ez a szándék csupán szóban hangzott el — úgy viszont többször is, a január eleji osztályfőnöki egyeztetéseken például.

Az új vezetőség azzal indokolja a döntést, hogy a törvényszék határozatának értelmében a hallgatói jogok nem sérülhetnek, ezzel szemben a kuratórium akaratának is érvényesülnie kell, ez szülte azt a faramuci helyzetet, hogy az őszi félévnek egyszerre kell érvénytelennek lennie, a hallgatóknak viszont viszont meg kell kapniuk a kreditjeiket.

Hogy a nullakredites megoldás mennyiben oldja fel ezt az ellentmondást, illetve mennyire jogszerű, az vitatható.

A HVG birtokába jutott egy levél, amelyet még a Minőségmenedzsment Tanács írt az újonnan kinevezett oktatási igazgatónak. Ebben az áll, hogy miután korábban a vezetőséggel megegyeztek abban, hogy a kuratórium érvényesnek tekinti a hallgatók őszi félévét, és elfogadják a kurzusok teljesítésének (Neptun híján) papíron beadott teljesítési igazolásait,

nem tudják elfogadni az érvényesítés adminisztrálásának tervét, mely szerint az őszi szemesztert nulla kredittel zárják le 2021. január 8-án, majd az ősszel elvégzett őszi szemesztert a tavaszi szemeszterben, azzal párhuzamosan könyvelnék el a Neptun-rendszerben.

„Ennek a csúsztatott könyvelésnek az adminisztratív részletei nem megnyugtatók, részben mert nem a valóságot mutatják, részben mert nem világos, miképp lehetne az ösztöndíjszámításhoz elengedhetetlen minimális kreditje a hallgatónak, amennyiben az első félév nulla kredittel záródik, részben mert a félév passziváltatása, az önköltség térítése és a diákhitelek számítása szempontjából sem látszik biztosítottnak a hallgatói érdekek sérülésmentes érvényesülése” – írták.

A törvényszék halasztó hatályú rendelkezése alapján a november 27-én hozott kuratóriumi döntés, amely szerint az oktatást az egyetemen be kell tiltani, nem volt jogszerű, így tehát elviekben semmilyen jogi akadálya nem lenne a félév szokásos módon történő lezárásának.

A Tanács azt a felvetést, hogy a most a Neptunba kerülő 0 kredit mellé majd utólag, tavasszal vezetnék fel az őszi félév kreditjeit, szintén aggályosnak tartja: „a törvényes egyetemi működés a Neptunhoz kötött, s mivel a felület minden mozgást időpecséttel lát el, semmilyen visszamenőleges változtatás nem képzelhető el a rendszerben”.

A hallgatók január 12-én kaptak egy levelet Zalán János rektorhelyettestől, de ebben sem esik szó a kreditek átregisztrálásáról.

Emellett a levélben felhívják az önköltséges hallgatók figyelmét arra, hogy „ha félévi önköltségük nem került teljesítésre az őszi félévben”, ezt haladéktalanul, legkésőbb 2021. január 15-ig, tehát három nap alatt pótolniuk kell – pedig

november 6-án, az első betiltási kísérlet során a vezetés biztosította a hallgatókat arról, hogy nem kell fizetniük.

Ugyanebben a levélben azonban azt is írják, hogy noha az önköltséges diákoktól kérik a pénzt, az állami ösztöndíjas hallgatók őszi féléve „nem kerül beszámításra és levonásra a rendelkezésre álló 12 állami félévből, továbbá nem kerül beszámításra és levonásra a tanulmányai befejezésére rendelkezésre álló félévei számából sem” – ez a különbségtétel fizetős és államis hallgatók között pedig komoly esélyegyenlőségi problémákat vet fel a HVG szerint.

Miután 0 kredittel zárták az őszi félévet, annak teljesítéseit 2021. február 1-jétől február 19-ig pótolnák és rögzítenék a Neptunban.

A január eleji egyeztetéseken az is elhangzott, hogy az új vezetés úgy tekintené érvényesnek az őszi félévet, hogy a krediteket átírná a következő félévre, erre a tervre azonban az osztályfőnökök egyhangúlag nemet mondtak.

Az egyeztetéseken információink szerint ugyanakkor az osztályfőnökök többször szóbeli garanciát kaptak arra, hogy osztályaikat változatlan formában végigvihetik, az osztályaikban tanító tanárokat ők maguk választhatják meg.

A nullakredites intézkedésről a legtöbb egyetemi polgár azt gondolja, hogy semmi más célja és értelme nincs, mint a megleckéztetés.

Eközben január elsejével az új vezetés a Szervezeti és Működési Rendet is módosította, oly módon, hogy a Minőségmenedzsment Tanácsban is, és a Tanulmányi, Fegyelmi és Szociális Bizottságnál is a kuratórium delegáltjai kerülnek többségbe.

A tömegsport is megjelent az új SZFE életében:

A „Kancellár és a kancellárhoz tartozó vezetők, szervezeti egységek” közé ugyanis bekerült, az úgynevezett „kommunikációs- és programiroda”, amelynek irodavezetőjét a kancellár nevezi ki. Feladatai között szerepel a sajtómegjelenések szervezése, az egyetem márkanevének erősítése és az egyetemi rendezvények szervezése mellett a következő is:

az egyetemi sportélet koordinálása, a szükséges tárgyi és személyi feltételek megteremtése, tömeg- és élsport népszerűsítése, sportszervezetekkel való kapcsolattartás, együttműködés.

(HVG nyomán)

 

Valódi Hírek