Kiderült: Orbánék a református egyháznak akarják adni a Színművészeti épületét

Le van zsírozva az ingatlanügylet.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kormánybarát kuratóriumi vezetése a Magyarországi Református Egyháznak (MRE) adná az egyetem Vas utcai épületegyüttes egyik részét, amely jelenleg az Ódry Színpadot is magában foglalja – adta hírül Orbán Viktor félhivatalos üzenőfüzete, a Magyar Nemzet.

A lapon keresztül a kormány tudatta:

a tárgyalások már előrehaladott állapotban vannak az SZFE kuratóriuma és az egyházvezetés között az ingatlan sorsáról.

A Magyar Nemzet egyébként arról ír, hogy a kuratórium „visszaszolgáltatná eredeti tulajdonosának” az épületrészt, az ugyanis évtizedekkel ezelőtt a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének a székháza volt és a protestáns helyőrségi templomnak is helyet adott.

A HVG cikke szerint viszont az épületet az 1950-es államosítás után 1959-ben kamaraszínháznak alakították át, ekkor nyitott meg az Ódry Színpad is, amely azóta az SZFE tulajdonában állt.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az ATV értesülései szerint az egyetem vezetősége arra készül, hogy túladjon az egyetem jelenlegi épületein: az Ódry Színpadot teljesen megszűntetnék – ezt alátámasztja a most megjelent hír is -, helyette az Uránia Filmszínház lesz az egyetem játszóhelye.

A kollégistákat pedig már nem az eddigi, Rákóczi úti épületben szállásolják el.

December közepén pedig kiderült az is, hogy az SZFE adminisztratív munkatársainak egy részét átköltöztették az Infoparkba.

Egy karácsony előtt megjelent kormányhatározatból pedig arra lehetett következtetni, hogy az SZFE átmenetileg a Duna TV Tigris utcai épülettömbjébe költözik.

(Magyar Nemzet/HVG nyomán)

Valódi Hírek