Fogy a levegő Trump körül: A Youtube is megbüntette az őrjöngésért

Ilyen az, amikor a hivatalban lévő elnök erőszakra buzdít.

Legalább egy hétre felfüggeszti Donald Trump fiókjának működését a YouTube. A videómegosztó portálnak ez az első figyelmeztetése Trump számára, azonban a tiltás meghosszabbítható.

A második szabályszegésért kéthetes kitiltás jár, harmadjára pedig véglegesen törölheti a fiókot az oldal.

A YouTube szerint a jelenlegi büntetésre azért volt szükség, mert a még hivatalban lévő elnök videója erőszakra buzdított, amelynek végkifejlete volt a Capitolium ostroma.

A kommentelési lehetőséget várhatóan meg fogja szüntetni a videómegosztó portál az oldalon. Korábban elsőként a Twitter, majd a Facebook és az Instagram zárolta hivatali ideje végéig a leköszönő amerikai elnök felhasználói profilját. A Twitter végül úgy döntött, hogy végleg törli Trump oldalát, amelyen 88 millió 700 ezer követője volt a politikusnak.

A leköszönő elnök ezután kijelentette, hogy a szólásszabadságot még soha nem érte ekkora támadás, mint az ő felfüggesztésével. Szerinte a tüntetőket feltüzelő beszéde „teljesen helyénvaló” volt, ugyanakkor erőszakmentességre intette híveit a CNN szerint — azonban ez csak a hat halálos áldozatot követelő tüntetés után történt meg.

Trump közösségi médiás oldalainak felfüggesztését a Capitolium ostroma előzte meg. Ekkor az elnök egy szabadtéri szimpátiagyűlésen arra biztatta híveit, hogy menjenek az épülethez. A zavargásokban meghalt egy 42 éves rendőr és egy összeesküvéselmélet-hívő 35 éves nő is.

Az Egyesült Államok 45. elnökének hivatali idejéből mindössze egy hét van hátra — Joe Biden washingtoni idő szerint január 20-án, délben veszi át a stafétát elődjétől, és lesz az USA 46. elnöke. A beiktatáson Mike Pence jelenlegi alelnök, valamint Bill Clinton, ifjabb George Bush és Barack Obama korábbi elnökök fognak részt venni.

(Telex/Nyugati Fény)

Donald Trump felemelkedéséről és Orbán Viktorral való hasonlóságairól itt lehet olvasni:

Kenyeres Bence: Amerika nagy nehezen megszabadult a nárcisztikus zsarnoktól, de velünk mi lesz?

 

Valódi Hírek