Nem foglalkozik a rendőrség a súlyosan túlárazott maszkgyártó gép miatt tett feljelentéssel

Meg is indokolták a döntést.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya nem indított eljárást Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feljelentésére, amelyet egy túlárazási ügyben hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt tett — írta meg a 444.hu.

A túlárazott maszkgyártó gép akkor lett ismert, amikor Orbán Viktor a sátoraljaújhelyi börtönbe látogatott, hogy megnézze a közel 220 millió forintért vásárolt automata gépet. Akkor azt állították, hogy a géppel egy hónap alatt 2,8 millió maszkot lehet előállítani.

Hadházy néhány hónappal később rákérdezett Büntetésvégrehajtásnál az addig legyártott maszkok számára, a hivatalos válaszból pedig kiderült, hogy az időarányosan reális 5 millió helyett csupán 890 ezer maszkot gyártottak vele.

Az eltérést a BV azzal indokolta, hogy a videóban bemondott adat valójában a BV teljes kapacitását takarja. Ezzel szemben a videóban határozottan egyetlen gépsorra vonatkozott ez a szám.

A gépért a kormány megbízásából egy cég 216 millió forintot fizetett, viszont két üzletember is állította, hogy ugyanebben az időszakban nagyjából ekkora, illetve jóval nagyobb kapacitású maszkvarró gépre Kínából ennek a töredékéről kapott konkrét ajánlatot.

Az ügyben Hadházyék feljelentést tettek, ezt utasította most el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.Az indoklás a következő:

„A feljelentéshez csatolt adásvételi keretszerződés tárgyát képező maszkgyártó gépsor ára nem hasonlítható össze az internetről letöltött és a feljelentéshez mellékelt, hasonló funkciójú és teljesítményű gépsorok ellenértékével, valamint ugyancsak a feljelentéshez csatolt, a Babosi Mérnökiroda Kft. részére adott, maszkgyártó gépsorra vonatkozó árajánlatban közölt összeggel. A világméretű pandémiás helyzetben a piaci egyensúly felborult, a megelőzéshez és védekezéshez szükséges eszközök, berendezések iránti kereslet jelentős mértékben megnövekedett, ami az árak emelkedését idézte elő.”

 

Valódi Hírek