Nancy Pelosi elvenné a zavarodott Trumptól az atombombák indítógombját

Az emberéletek védelmének érdekében.

Nancy Pelosi, az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának elnöke Mark Melley vezérkari főnökkel tárgyalt arról, hogy milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy az USA labilis elnöke ne tudjon nukleáris katasztrófát vagy fegyveres konfliktust indítani.

Ez a megzavarodott elnök nem is lehetne veszélyesebb, így mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk az amerikai embereket az országunk és a demokrácia ellen indított támadásaitól” – jelentette ki Pelosi egy, a képviselőknek küldött levelében.

A képviselőház vezetője levelében megemlékezett a Capitoliumban elhunyt rendőrről, Brian Sicknickről. A demokrata politikus azt is leírta, hogy elvárja Mike Pence leköszönő alelnöktől, hogy távolítsa el Donald Trumpot a hivatalából.

Az elnök hatalmának megfosztásától kétharmados szupertöbbségre lenne szükség: a szenátusban a 100-ból 67, a képviselőházban pedig 290 döntéshozó szavazata kellene Trump leváltásához — ebben az esetben a maradék kevesebb mint két hétre Mike Pence alelnök venné át az elnökséget. A demokratáknak a Kongresszus mindkét házában nagyon szűk a többsége, így erre valószínűleg nem kerül majd sor.

Trump egyébként tegnap végül kijelentette, hogy január 20-án átadja a hatalmát utódjának. Békés eszközökkel. Joe Biden beiktatásán azonban nem lesz jelen.

(Telex/hvg.hu/Portfolio)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Valódi Hírek