Hivatalos: Trump nem megy el Joe Biden elnöki beiktatására

Ezzel több száz éves hagyományt szeg meg.

Donald Trump pénteken délután bejelentette: nem vesz részt Joe Biden beiktatási ceremóniáján, amelyen a megválasztott elnök hivatalosan is átveszi a stafétát elődjétől. A leköszönő elnök ezt kedvenc platformján, a Twitteren jelentette be.

„Azoknak, akik erről érdeklődtek: nem veszek részt a január 20-i beiktatási ceremónián” – írta Trump.

Mike Pence búcsúzó alelnök még nem döntötte el, hogy részt vesz-e az eseményen, amelyen az ő utódját, Kamala Harris leendő alelnököt is beiktatják.

A Guardian szerint korábban mindössze három eset volt, amikor nem vett részt a leköszönő elnök utódja beiktatásán: elsőként 1801-ben John Adams szegte meg a hagyományt, majd 1829-ben John Quincy Adams, végül 1869-ben Andrew Jackson hagyta ki az eseményt.

Mindezek alapján elmondható, hogy 152 éve nem volt arra példa, amit most Donald Trump tesz.

Ez azonban nem túl nagy meglepetés, miután a választáson vereséget szenvedő Trump máig nem volt hajlandó elismerni vereségét.

Pénteken azonban fordulat következett: az eddigiekkel szemben ma elmondta az ingatlanmágnásból lett elnök, hogy hajlandó átadni a hatalmat ellenfelének, a győztes Bidennek. Előtte Trump még azzal tüzelte saját híveit, hogy ne adják fel a küzdelmet, ugyanis szerinte elcsalták a választást a demokraták javára.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek