A pécsi egyetem docense szerint mindegy, milyen vakcinával, csak oltassunk

Jakab Ferenc a közös osztrák-magyar fejlesztésű oltóanyagról is beszélt.

A Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központ fejlesztésével párhuzamosan közös vakcinakutatásba kezd a Pécsi Egyetem, egy osztrák biotechnológiai céggel, a Cebinával közösen – erről Jakab Ferenc virológus, az egyetem docense beszélt az ATV-nek.

A virológus nem szeretne találgatásokba bocsátkozni a lehetséges magyar fejlesztésű vakcina beadhatóságával kapcsolatban, annyit viszont elmondott, hogy „a vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, és január végén, február elején kezdjük az állatkísérleteket is.

Nagyon bízok benne, hogy hamar eredményt tudunk produkálni”.

Jakab Ferenc kitért arra is, hogy a Pfizer által fejlesztett vakcina és a hamarosan érkező Moderna és a AstraZeneca oltóanyaga is hatásos a koronavírus és annak mutációi ellen. Hozzátette, a kész vakcinákat a későbbiekben már gyorsan és könnyedén továbbfejleszthetik, ha azt az újabb variánsok indokolják.

Az egyetem docense hangsúlyozta:

„Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk, ez egy nagyon nagyon fontos kérdés.”

Kiemelte, a híresztelésekkel ellentétben az új generációs vakcinák teljesen biztonságosak, maximum helyi bőrpír és kisebb fájdalom, esetleg hőemelkedés lehet a mellékhatás, de ezek mind olyan tünetek, amelyek minden oltásnál előfordulhatnak.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek