A Magyar Nemzet főszerkesztője 34 millióból rekonstruálhat magyar mítoszt a Nemzeti Színházban

A közpénzből honvédelmi célzatú történelem-újrahasznosításra is futja.

Ha nem lennénk vele tisztában, hogy mit jelent az, hogy „a magyar történelem első nemzeti sorstragédiája”, illetve nem mond nekünk semmit, az, hogy „magyar csillagvallás”, akkor most majd megtudjuk.

Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzet főszerkesztője 34 millió forint állami támogatást kapott, hogy véghez vigye az „Aranyhajú hármasok nemzeti identitást erősítő mítoszrekonstrukciós projektjét”.

Az „Aranyhajú Hármasok” egy zenés színdarab, azaz vagy opera lesz belőle, vagy inkább musical, bár ha a nemzeti zenei hagyományainkra támaszkodunk, akkor esélyes, hogy operett.

Toót-Holló Tamás

A támogatást arra kapta Toót-Holló, hogy a darab szövegkönyvét dramaturgiailag fejlessze, valamint, hogy zene is legyen hozzá.

Ezek szerint létezik egy félkész szövegkönyv, azaz maga a történet, ami mítosznak kategorizálható be, és ahhoz kell 34 millió, hogy ez színpadra is kerülhessen. Így már messze nem tűnik ez olyan sok pénznek.

A végleges művet egy állítólagos ősi magyar mítosz, a„magyarság számára a Fényt elhozó és árnyékos időkben mindig visszahozó aranyhajú gyermekekről” alapján készítik el.

Kis keresés után a főszerkesztő sajtóban tetten érhető előkészítő munkáját leszámítva, ugyan lehet találni hivatkozásokat aranyhajú gyerekekre a népmesékben, de, hogy nem létezik egységes történetet elmesélő mítosz erről, az is majdnem bizonyos; ezért is kell rekonstruálni a mítoszt, vagy pontosabban fogalmazva „megkonstruálni„.

Mindennek a sikere most már csak azon múlhat, hogy elegendő lesz-e a pénz, illetve, hogy a Nemzeti Színház nem csak a dramaturgját adja-e majd a projekthez, hanem a színpadát is, melyen düböröghetne a magyarságtudat és áradhatna a fény az aranyhajakból.

A 24.hu megkérdezte Toót-Hollót arról, hogy nem tartja-e összeegyeztethetetlennek a sajtóban elfoglalt helyét a mítoszrekonstrukcióval; válaszában pedig minden kételyt eloszlatott azzal kapcsolatban, hogy esetleg a tájékoztatást tekinti-e fő feladatának:

„Merem remélni, hogy a magyar nemzeti önazonosság érzésének erősítése számos vállalkozáson keresztül, számos kommunikációs csatornát használva is ugyanoda, ugyanahhoz a szellemi honvédelemhez vezethet”.

Tehát a mítoszrekostrukció honvédelmi feladat, így pedig mondjuk egy Gripen árához képest egészen olcsó befektetés az ország jövőjébe.

Valódi Hírek