Kritizálták a pozsonyi csatáról szóló animációs borzalmat, kirúgták őket a Magyarságkutató Intézetből

Fidesz-tempó.

Már nem dolgozik a Magyarságkutató Intézetben az a két régész, aki nyilvánosan kritizálta az intézet pozsonyi csatáról szóló animációs filmjét. A Telex információi szerint Haramza Márknak és Kiss P. Attilának ezzel összefüggésben, retorzióként szűnik meg a munkaviszonya.

A Magyar Hang írta meg szerdán, hogy levették a Magyarságkutató Intézet honlapjáról a régészeti kutatóközpont két munkatársát. Haramza Márk és Kiss P. Attila eddig az intézet régészeti kutatóközpontjában dolgozott, aztán december 24-én a Mandineren megjelent egy cikkük, melyben az MKI A pozsonyi csata című filmje kapcsán írtak arról, hogy hol vannak a történelmi rekonstrukció határai.

„Egy nyíltan a 10. század elejének kultúráját és sorsdöntő harcát bemutató alkotás esetében joggal várható el a pontos, tudományos alapokon nyugvó ábrázolásmód” — írták a cikkben, hozzátéve, hogy az animációs filmről több jogos, és nem jogos kritika is olvasható.

A szerzők a korabeli tárgykultúra és fegyverek ábrázolását kritizálták, amelyek — enyhn szólva — pontatlanságát Baltavári Tamás, a film rendezője a művészi szabadsággal indokolta.

Az MKI-ből eltávolított két kutató maga is a népvándorlás korával foglalkozik történészként és régészként. A Mandinerben megjelent cikkben többek közt ezt írták:

„A 9–11. századi kelmék, azok díszei ma már nagyon jól ismertek, főként azokból a régiókból, ahonnan részben eleink is származtak, illetve melyekkel intenzívebb kapcsolatokat tartottak fenn. Pont ezért válik érthetetlenné és okoz zavart, ha az idevágó elemek időben lefelé (szkíta kor, hun kor, avar kor) és felfelé (török kor) ugrálva kerülnek indokolatlan kibővítésre. Mindez egy ismeretterjesztő film esetén már aligha fér bele az alkotói szabadságba.”

„Mennyi lehet annak az esélye, hogy hunoktól származó fegyvereket használtak a honfoglaló magyarok? A két steppei birodalom létezése között eltelt félezer éves időtávolság alapján gondoljunk bele egy egyszerű kérdésbe: ha ma háború törne ki és fegyverrel kellene megvédenünk magunkat, használnánk-e őseink mohácsi csata-korabeli kanócos arkebúzát, fekete lőporos töltettel és 10–15 mm-es, öntött ólomgolyókkal?”

Kritikájuk kifejezetten szakmai alapon nyugvó, elemző, visszafogott írás volt, nevük a megjelenést követően azonban eltűnt az MKI honlapjáról.

A Telex forrásai szerint december végén közölték az érintettekkel feljebbvalóik, hogy az írásuk után távozniuk kell az MKI-ból. Ezt a lapnak három forrás is megerősítette, az MKI azonban nem kommentálta az eseményeket.

(Telex /Magyar Hang nyomán)

Valódi Hírek