Lázár János: Vigyázni fogunk arra, hogy ez a pénz ne veszítse el a közpénz jellegét

Online sajtótájékoztatón mutatkozott be a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriuma.

Beszámoltunk róla, hogy február 1-jétől alapítványi formában működik tovább a Szent István Egyetem. Az egyetem neve így februártól Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem lesz, fenntartói jogait pedig egy vagyonkezelő alapítvány fogja gyakorolni.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, tagjai pedig

  • Nagy István agrárminiszter,
  • Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja,
  • Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja és
  • Lázár János országgyűlési képviselő, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos lesz.

Kedden a kuratórium egy online tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be, ahol Csányi elmondta, sokan alábecsülik az agráriumot, de a kapcsolódó ágazatokkal együtt ez az ág ma is a GDP 10 százalékát jelenti.

Közölte: most 14 ezer hallgató tanul öt campuson, több mint ötven telephelyen. Kiemelte a mezőgazdaság jelentőségét, de megjegyezte, hogy az egyetemnek pedagógiai és művészeti képzései is vannak.

Az OTP elnöke szerint az intézmény mindegyik kara egyformán fontos, de a céljuk az, hogy

nemcsak kiváló agrárszakembereket képezzenek, hanem olyan értelmiségieket is, akik a vidéki élet bástyái lehetnek.

Illetve az is, hogy az új felsőoktatási intézmény az egyik legjobbá váljon Magyarországon, majd a világon – hangoztatta Csányi, aki azt mondta, hogy átláthatóságra törekednek. Az elnök szerint az új alapítványi finanszírozásban 30-35 százalékkal több pénz jut majd az egyetemre.

A sajtótájékoztatón kiderült, a többi kuratóriumi egyetemhez hasonlóan ez az intézmény is kaphat különböző vagyontárgyakat az államtól, így például épületeket vagy részvénypaketteket.

Csányi emellett arról is nyíltan beszélt, hogy az egyetemen folyó agrárképzésbe az üzleti portfóliójába tartozó nagy agrárcégek, így többek közt a bábolnai Bonafarm Zrt. és a nádudvari KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. is bekapcsolódnak majd.

Bemutatkozott a kuratórium.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriuma – Csányi Sándor elnök,…

Posted by Lázár János hivatalos oldala on Tuesday, 5 January 2021

Nagy István agrárminiszter, kuratóriumi tag kijelentette, hogy az integrált egyetem a magyar mezőgazdaság és vidék megújulásának záloga. Szolgálja az élelmiszeripar versenyképességének növelését és a vidék megmaradását. Egy új generáció felnevelését, amely élére áll ezeknek a folyamatoknak – mondta.

Véleménye szerint a 21. század felmerülő problémáira nincs tisztán agrárszakmai válasz. Multidiszciplináris ismeretekre van szükség, informatikai, műszaki, élettudományi kihívásokra egyaránt választ kell adni – mondta.

„Ma az ágazat nem jelent perspektívát a fiataloknak, de arra fogunk törekedni, hogy az agrárium is inspiráló lehessen a fiataloknak. Ez nem csak egy szakma, ez egy életforma”

– mondta Nagy, aki szerint a magyar élelmiszeripar fellendüléséhez jól képzett fiatal szakemberek szükségesek, és mezőgazdaság jövője szempontjából alapvető fontosságúnak nevezve, hogy az „agrár-nemzedékváltás” gördülékenyebb legyen.

A miniszter szerint fontos az integráció, mivel az agrár-felsőoktatás korábban nem volt hatékony: a széttöredezett rendszerben sok egyetem kínált sok, kis létszámú képzést. Nagy emellett mérföldkőnek nevezte az egyetem modellváltását mondván, az új struktúra nagyobb mozgásteret biztosít az intézménynek.

Lázár János miniszterelnöki biztos, kuratóriumi tag azt mondta,

ez a kuratórium arra fog vigyázni, hogy a rábízott közpénz ne veszítse el a közpénz jellegét,

amennyiben továbbra is ösztöndíjas képzésben tanuló fiatalok között osztja majd szét az összegyűjtött tudást. Lázár szerint az elmúlt tíz év bizonyította, hogy Magyarország nem kicsi, le kell számolni azzal a mentalitással, amely ezt sugallja.

Hozzátette: az sem igaz, hogy Magyarország nem gazdag nyersanyagban, ugyanis nagyon sok édesvíz és jól termő föld áll itt rendelkezésre. Az ebben rejlő lehetőséget a magyarok nem tudták kiaknázni az elmúlt száz évben. Habár tíz év alatt a kormány nem tudta megváltoztatni a múltat, a jövőt megalapozta. Lázár megjegyezte azt is, hogy a szuverenitásra törekszenek több területen.

Lázár emellett beszélt arról is, hogy szerinte annak ellenére, hogy a termőföld magyar kézben van, 2,7 millió földtulajdonosból csak 180 ezren igényelnek támogatást, azaz kevesen vannak azok, akik valóban gazdálkodnak.

De hangsúlyozta azt is, hogy

mivel az élelmiszerkereskedelem többségében külföldi kézben összpontosul, eleve esélytelen a nagyobb hazai hozzáadott érték termelése, ezért a külföldi kiskereskedelmi láncokat fokozatosan ki kell szorítani az országból.

Lázár szerint távlati agrárcél az lehet, hogy legalább 80 százalékban magyar élelmiszert vegyen a magyar fogyasztó, ám ehhez ma még nincsenek meg a mennyiségi feltételek.

Gyuricza Csaba megbízott rektor azt mondta, hogy ekkora integráció ilyen gyorsan nem történt korábban a felsőoktatásban. Új fejezet indul az egyetem életében – jelentette ki, megjegyezve, ez az év elsősorban az új szervezeti felépítés véglegesítéséről szól majd.

Stratégiai cél, hogy az egyetem előrébb jusson a nemzetközi rangsorokban, ennek eléréséért intenzíven fognak dolgozni – mondta Gyuricza.

A sajtótájékoztatón a kuratórium további két tagja is felszólalt, ők mindketten a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjai: Bedő Zoltán, valamint Horn Péter rector emeritus.

(MTI/Telex/444.hu nyomán)

 

Valódi Hírek