Kiderült, mekkora volt a fertőzöttek aránya a budapesti gyorstesztelésen

Közzétették az adatokat.

Egy százalék alatti fertőzöttséget jelzett a fővárosi önkormányzat decemberi lakossági koronavírus-tesztelése – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester december 16-án jelentette be, hogy a fővárosi önkormányzat az ünnepek előtt 7500 ingyenes gyorsteszt elvégzését ajánlotta fel a budapesti lakcímkártyával rendelkező 18 éven felülieknek.

A város négy pontján felállított tesztpontokon (Városháza park, Széna tér, Keleti pályaudvar, Kelenföldi pályaudvar) 6523-an jelentek meg, 166 esetben ismételték meg a tesztelést, és 41 koronavírus-fertőzöttet találtak a vizsgáltak között

– olvasható a közleményben.

Hozzátették, ez 0,62 százalékos fertőzöttséget jelez, noha – ahogy erről a teszt résztvevői is tájékoztatást kaptak – a negatív gyorsteszt esetén sem jelenthető ki százszázalékos biztonsággal, hogy az illető nem fertőzött.

A szűrés végén a fővárosi önkormányzat önkéntesei megkérdezték a résztvevőket arról, hogy mennyire voltak elégedettek a szolgáltatással. A kitöltők közül 94 százalék azt jelölte meg, hogy rendkívül hasznosnak tartotta a tesztet, és csupán 6 százalék jelezte ennek ellenkezőjét.

A jelentkezők túlnyomó többsége a lebonyolítással is teljes mértékben meg volt elégedve. A kitöltők 90 százaléka ajánlaná a tesztet másoknak is, és a többség a jelentkezést is egyszerűnek és gördülékenynek ítélte meg – írta a Főpolgármesteri Hivatal.

Úgy fogalmaztak, “a tömeges tesztelés a legnagyobb fegyver a koronavírus terjedése ellen, ameddig nincs mindenki számára elérhető vakcina”.

A fővárosi önkormányzat az ünnepek előtt azért szervezte meg az ingyenes lakossági szűrést, hogy ezáltal ki lehessen szűrni és el lehessen különíteni olyan tünetmentes vírusfertőzötteket, akik így az ünnepek alatti családi eseményeken nem adják tovább a betegséget a szeretteiknek – emlékeztetett a Főpolgármesteri Hivatal a közleményében.

Egy százalék alatti fertőzöttség, 90 százalék feletti elégedettség a Fővárosi Önkormányzat decemberi lakossági…

Posted by Budapest Városháza on Tuesday, 5 January 2021