Karácsony Gergely: 5000 budapesti koronavírustesztjét állja a főváros (+videó)

December 19-e és 23-a között önkéntesen biztosítják az antigén alapú teszteket.

Facebook-videót tett közzé Karácsony Gergely főpolgármester, amelyben elmondta, hogy

5000 fővárosi lakcímmel rendelkező állampolgár számára ingyenes tesztelési lehetőséget biztosít a városvezetés.

Karácsony szerint a Fővárosi Önkormányzatnak nincs kapacitása ahhoz, hogy mindenki számára ingyenesen biztosítsák a teszteket, de a hatékonyabb védekezés érdekében négy helyszínen, regisztráció után bárki számára elérhetővé teszik az antigén alapú gyorsteszteket.

A főpolgármester kijelentette, hogy bár a tesztelés nem állami feladat, a főváros mégis oroszlánrészt vállalt a tesztek elvégzésében. Elmondta, hogy az idősotthonok, a szociális intézményekben és a hajléktalanellátásban is sok tesztet végzett a főváros, illetve a kerületek számára is elegendő tesztkapacitást biztosított a Fővárosi Önkormányzat.

A következő fázisban olyan állampolgárok juthatnak tesztekhez, akik eddig nem kaptak lehetőséget. A tesztelést a

Városháza parkban, a Széna téren, a Keleti pályaudvarnál és az Etele téren végzik majd.

Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok kifejezte, hogy az antigén alapú gyorstesztek eredménye rövid idő, körülbelül fél óra alatt hozzáférhető.

Havasi azt is elmondta, hogy a negatív eredmény nem jelent felmentést a járványügyi szabályok betartása alól. Pozitív teszteredmény esetén fontos, hogy a fertőzött konzultáljon a háziorvosával a szükséges intézkedésekről.

Karácsony Gergely kifejezte, hogy Budapesten némileg mérséklődni látszik a járvány. Ennek ellenére arra is felhívta a figyelmet, hogy az ünnepi időszakban is ugyanolyan fontos az egészségvédelmi szabályok betartása, mint mostanáig.

(Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek