A MOK elnöke szerint az a baj az oltási tervvel, hogy hiányzik belőle az oltási terv

Kincses Gyula szerint nem listákra lenne szükség, hanem kivitelezésre.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV Startban az oltási tervvel kapcsolatos kétségeiről beszélt.

Kincses Gyula az oltási tervet hiányolja az oltási tervből. Szerinte ugyanis a kormány által közzétett terv csupán egy prioritási lista, pedig most gyakorlati kivitelezésre lenne szükség, még akkor is, ha a kormány nem tudja, milyen ütemben érkeznek majd a vakcinák a globális hiány miatt.

Az elnök úgy érzi, nem ABC sorrendben kellene oltani, hanem veszélyeztetettség szerint.

Reméli, hogy a 60 éven felüli veszélyeztetett személyeket fogják előrevenni. Hangsúlyozta, hogy a prioritások kijelölésénél a háziorvosokat nem szabad kihagyni, hiszen ők tudják, hogy a saját körzetükben kik a veszélyeztetettek.

Arról, hogy kik oltsanak, a MOK elnöke szerint majd az élet eldönti. Ha a Pfizer oltóanyag lesz a meghatározó, akkor az oltópontok jöhetnek szóba, hiszen háziorvosoknál nehezebb a tárolás.

Szerinte az oltóanyag csak a veszélyeztetettek beoltására lesz elég,

a nyájimmunitás kialakításához több vakcinára lenne szükség.

Éppen ezért nem lehet tudni, hogy meddig van szükség a korlátozások fenntartására. Noha a járványgörbe a hivatalos adatok szerint csökken, kérdéses, a karácsonyi-szilveszteri időszak mennyivel emeli majd a fertőzöttek számát.

Kincses hangsúlyozta, a szakma nem ért egyet azzal, hogy aki nem oltatja be magát, annak – egy esetleges megfertőződés esetén – ki kelljen fizetnie az ellátási költséget. Szerinte

sokkal fontosabb lenne az oltási hajlandóság javítása,

de ehhez több információra van szükség, és az embereknek el kell magyarázni, hogy az oltás kockázata, szövődménye teoretikus, míg a vírusé nem.

Az elnök az új mutációval kapcsolatban elmondta, az bármikor megjelenhet Magyarországon is, és noha nagyobb a fertőzőképessége, nem halálosabb a koronavírus korábban ismert fajtáinál.

Kincses Gyula egyébként maga is jelentkezett az oltásra, de még nem kapta meg.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek