Bréking: Nyilvános az oltási terv, de csak az oltási sorrend derül ki belőle

Ez is több, mint a semmi.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ december 31-én töltötte fel honlapjára az oltási tervet, egészen pontosan abból egy kivonatot.

A tervet >>ITT<< lehet elolvasni.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy az egészségügyi dolgozókat oltják először, de részletekbe nem bocsátkozott az operatív törzs a pontos sorrendet illetően.

A tájékoztató szerint

azokat a TAJ-számmal rendelkező, 18 évnél idősebb állampolgárokat olthatják be, akiknél az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott be a koronavírus-fertőzés, függetlenül attól, hogy voltak-e tünetei.

Aki tehát az első hullámban fertőződött meg, az megkaphatja a vakcinát. Az oltási sorrend a következő:

I. Egészségügyi dolgozók

Minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban. Idetartoznak az “egészégügyben dolgozók” is, ők a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személyek, adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állomány és takarító személyzet.

II. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek

Az egészségügyi dolgozók után legfontosabb a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók védőoltása következik. Esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, tehát nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.

III. A Covid fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek

Elindult a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldal, ahol a védőoltásra lehet előzetesen regisztrálni. A regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, TAJ-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. Ezen adatok révén tudják majd tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol tudnak élni az oltás lehetőségével. A regisztráció révén meg lehet becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással. Az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint.

Emellett a nyugdíjasok papír alapon is beküldhetik a védőoltásra való jelentkezésüket.

IV. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal

Mindkét célcsoport esetén a munkahelyhez kapcsolódó oltásszervezéssel érhető el a legmagasabb átoltottság. Nem javasolt az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel csak csökkenthetjük a védőoltást igénylők körét és számát.

V. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek

Elsőként a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon regisztráltak védőoltása javasolt, de nem ismert, hogy a regisztráció hogyan köthető össze a krónikus alapbetegségre vonatkozó adatokkal.

VI.Kritikus infrastruktúrában dolgozók

VII. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

Mint az látható, az oltások pontos üteme, hogy mikor mennyi vakcina érkezik majd, illetve a rendelkezésre álló oltópontokon napokra, vagy akár hetekre lebontva hány embert tudnak beoltani, az nem derül ki a tájékoztatóból, ahogyan az sem, hogy mikor és hogyan oltják például azokat, akik nem regisztráltak ugyan az oltásra, de szeretnék beoltatni magukat.

Egy virológus szerint március végéig el kellene érnünk a nyájimmunitást ahhoz, hogy ne legyen harmadik hullám. Az egyelőre a fenti tájékoztató fényében sem látszik, hogy erre miként lesz képes az egészségügy.

(kiemelt kép: teol.hu)