Putyin volt beszédírója szerint az elnök már a lelépésre készül

Az oroszok többsége már béna kacsaként tekint az elnökre.

Új szelek fújnak

Kritikus gondolatokat közölt a Moscow Times nevű, angol nyelvű oroszországi újság Vlagyimir Putyin korábbi beszédírójával, Abbas Gallyamov politikai elemzővel. Putyin régi bizalmasa szerint már az orosz elnök legfőbb hívei sem bíznak abban, hogy Oroszország helyzete javulhat, ameddig Putyin marad az állam élén.

Az elemző szerint az elnök kimerítette politikai tartalékait. Bár Putyin fizikailag még képes lenne rá, hogy az ország élén maradjon, és a tavalyi alkotmánymódosítás óta lehetősége is van rá,

egyre többen látják úgy, hogy az államfő már elkezdte előkészíteni a terepet utódja számára.

Gallyamov szerint az a legfőbb kérdés, hogy mikor érhet véget Putyin hatalma, és ki lesz az utódja. Mivel Oroszországban az utódok között elsőként a regnáló miniszterelnök jöhet szóba, Mihail Misusztyin kinevezése 2020 legfontosabb politikai eseménye volt az országban.

A 2024-es elnökválasztáson nem kell figyelembe venni a korábbi elnöki ciklusokat, így Putyin ismét elindulhat az elnökségért. A nemzetközi politikai közhangulat — különösen a Fehéroroszországban zajló tüntetéssorozat óta — azonban arra késztetheti az államfőt, hogy visszavonulót fújjon.

Már semmi nem a régi

Vlagyimir Putyin bizalmi indexe idén tartósan 50% alá esett Oroszországban, annak ellenére, hogy alig néhány éve még tartósan 80% feletti eredménnyel büszkélkedhetett. Ha az elnök nem akar Lukasenka sorsára jutni, felmerülhet, hogy átadja a helyét egy megbízható, háttérből irányítható káderének.

Putyin és Misusztyin bizalmi indexe az utóbbi hónapokban fordított arányosságot mutat: míg a miniszterelnök iránti bizalom egyre növekszik, az elnöké folyamatosan csökken.

A novemberi kormányalakítás során háttérbe szorultak Putyin bizalmasai, és helyettük a miniszterelnökhöz közelálló személyek kerültek a kabinetbe. Ez is arra utalhat, hogy az elnök már nem kívánja az országot hosszú távon tovább vezetni.

Szeptemberben parlamenti választások lesznek, és egymillió megfigyelőt akarnak csatasorba állítani a választási csalások megakadályozására. Putyin pártja mögött a második legerősebb szervezet az orosz kommunista párt, amelynek tagsága folyamatosan radikalizálódik.

Tavaly feltűnt egy új párt, az Új Emberek nevű politikai szervezet, amely a helyhatósági választásokon nagy sikereket ért el, még a kormánypárt, az Egységes Oroszország ellenében is.

A kormány nem akadályozta meg a párt indulását, amely arra is utalhat, hogy a kormányzat fél a diktatórikus intézkedések miatt esetlegesen kialakuló társadalmi haragtól.

Navalnij az új nemzeti hős?

2020 augusztusában sikertelen gyilkossági kísérletet követtek el Alekszej Navalnij, a legismertebb ellenzéki politikus ellen. A merényletkísérlet után jelentősen nőtt Navalnij népszerűsége, amelyet arra használhat, hogy — a 2018-as magyar taktikai szavazáshoz hasonlóan — a legerősebb ellenzéki jelöltre való voksolásra buzdítsa szimpatizánsait.

A politikus népszerűsége egy ernyő alá terelheti a Putyin-ellenes választókat. Ez egységet kovácsolhat az ellenzéki pártok között, és Putyin hatalmát veszélyeztetheti.

Súlyos beteg az elnök?

Mint arról már korábban is írtunk, orvosszakértők és politológusok is arról beszéltek, hogy Vlagyimir Putyinnak daganatos betegsége van. Az elnököt elvileg az év első felében műteni kellett.

Ha az értesülések igazak, az orosz elnök akár már januárban is lemondhat hatalmáról. Egyesek szerint az elnök Parkinson-kórral is küzd, és arra készül, hogy lányának, Katyerina Tyihonovának adja át az ország vezetését.

Veszélyben a hatalmon lévők uralma

Intő jel a regnálók számára, hogy a szibériai Habarovszkban nagy tiltakozáshullám vette kezdetét a helyben népszerű, régóta hatalomban lévő polgármester eltávolítása miatt. A település egy Kínához közeli város, amely megmutatja, hogy Moszkvától több ezer kilométerre is megvetheti a lábát az ellenzék, jelezvén, hogy országszerte válságban van Putyin és a kormánypárt hatalma.

Az emberek lojalitása a kormány iránt folyamatosan csökken. Ez a Putyin iránti bizalom csökkenését és a politikai széljárás változását mutatja. Izgalmas év várható 2021-ben az oroszoknál!

(napi.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek