Kínai egyetem költözik Magyarországra, megdobják őket egy 800 milliós ingatlannal

A kínai-magyar barátság jegyében.

A magyar állam több mint 800 millió forintos támogatásával települhet Magyarországra a kínai Fudan Egyetem.

Az erről szóló kormányhatározat nemrég jelent meg a Magyar Közlönyben.

A rendeletben nem szerepelt, hogy mely ingatlant kaphatja meg az egyetem, azonban annak helyét valószínűleg már kijelölték az illetékesek. Ezt az is mutatja, hogy forintra pontosan meghatározták az összeget, amelyet az egyetemi kampusz elhelyezésére biztosít a 2021-es költségvetés.

Összesen 821.492.000 forint értékben vállal kötelezettséget a magyar állam a kampusz létrehozására.

Érdekes tény, hogy miközben hazánk kormánya a CEU elüldözésére nagy energiákat fordított, az új kínai egyetemet nemcsak tárt karokkal fogadja, de jelentős pénzt is biztosít a budapesti egységének létrehozására.

Figyelemreméltó az is, hogy az egyetem egyszerre két diploma — egy magyar és egy kínai — kiadására jogosult, a CEU-t pedig korábban éppen emiatt is bírálták. A Fudan Egyetem legfőbb vonzerejét azonban éppen ez adhatja majd.

Az új egyetem 2024-ig jöhet létre Magyarországon. A Fudan magyar kampusza lesz az első Kínán kívüli egysége a felsőoktatási intézménynek.

Az egyetemen várhatóan öt karon indul majd meg az oktatás, köztük lesz például műszaki, gazdasági és orvosképzés is. Évi 5-6000 hallgatóval és 500 oktatóval számolnak.

(mfor.hu nyomán)

(kiemelt kép: MTI/KOVÁCS TAMÁS)

Valódi Hírek