Karácsony: 2021-ben csak emberfeletti munkával tudjuk biztosítani azt, ami eddig természetes volt Budapesten

A főpolgármester újévi köszöntőjében kijelentette: Budapestet nem lehet legyőzni.

Facebook-videóüzenetben köszönti Budapest polgárait Karácsony Gergely. Ebben a főpolgármester újévi gondolatait osztotta meg a város lakóival.

Karácsony elmondta, tavaly ilyenkor még nem számított arra, hogy 2020-ban a járvány „összetöri hétköznapjaink biztonságát„. A nehéz évnek bizonyítéka, hogy emberek életéért és a város működőképességéért is meg kellett küzdeni az óévben.

Mintha kezdenénk hozzászokni a számokhoz, beletörődni a nap mint nap közölt szomorú statisztikákba, elfelejtve, hogy ezek emberéletekről szólnak.

Anyák és apák, nagymamák és nagypapák, barátok és rokonok, akik éltek, nevettek és sírtak. Hiányoznak. Mindannyian hiányoznak” – mondta a főpolgármester.

A politikus szerint azokról sem szabad elfeledkezni, akik minden nap a járvány elleni védekezés sikerességéért dolgoztak, ezért köszönetét fejezte ki az egészségügyben, a szociális szférában és a városi közszolgáltatásban dolgozóknak és az önkénteseknek.

Karácsony Gergely megköszönte a budapestieknek is, hogy betartották a „szigorú és sokszor kellemetlen” járványügyi szabályokat. A főpolgármester szerint sokak barátságát elnyerte a városvezetés az elmúlt időszakban, de

még a súlyos járványhelyzetben sem tudtak a magyar politikusok együttműködni.

A koronavírus elleni védekezés során a kormány „csak egyik kezével küzdött a járvány ellen„, a másikkal az ellenzéki önkormányzatokat véreztette ki – vélekedett.

Hozzátette: mindezt annak ellenére, hogy a vírus elleni védekezés állami feladat, és az önkormányzatok is kivették a részüket a koronavírus jelenlétéből fakadó többletfeladatokból.

2021-ben a koronavírus elleni védekezés és a gazdasági visszaesés mellé „felsorakoznak” a várost sújtó kormányzati intézkedések és adók is (többek között a város által fizetendő szolidaritási adó megemelése és az iparűzési adóbevételek felére csökkentése — a szerk.).

Karácsony a legnagyobb kihívásnak a kormány és a vírus által okozott válsághelyzet mellett a közszolgáltatások biztosítását látja.

Ki ne szeretné, hogy jöjjön a busz és a villamos? Ki ne szeretné, hogy jó minőségű ivóvíz folyjon a csapból, hogy elvigyék a szemetet és takarítsák az utcákat? De az, ami eddig olyan természetesnek tűnt, 2021-ben csak emberfeletti munkával lesz biztosítható a város számára” – jelentette ki a főpolgármester.

Karácsony szerint a fővárost nem lehet legyőzni, és sem a járvány, sem szűklátó politikusok nem kerekedhetnek felül a városon. 2021 az újrakezdés és az újratervezés éve lehet, és bízik abban, hogy a vakcina segítségével országszerte le lehet győzni a járványt.

A főpolgármester reményét fejezte ki, hogy a bolygó és a környezet védelme fontos szempont lesz a jövőben, és emellett az emberek is jobban fognak figyelni egymásra. A videó végén reményekkel telve és tiszta szívvel kívánt egészségesebb, boldogabb és eredményesebb új esztendőt.

Karácsony Gergely teljes videója itt látható:

(Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek