Így változik az életünk 2021-ben

Boldog új évet!

Csúszik a megállapodás a minimálbérről

A korábbi évekkel ellentétben 2021. január 1-én még nem születetett megállapodás a minimálbérről. A kormányoldal javaslatára ugyanis 2-3 héttel csúszik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának kiegyezése. Ez azt jelenti, hogy

egyelőre nem tudni, 2021-re mennyi lesz a kötelezően adandó minimálbér.

Ha viszont januárban sikerül megállapodni a feleknek, akkor az év elejétől (visszamenőleg) hatályos lehet az új minimálbér és a garantált bérminimum is.

A két fél ajánlata között jelenleg két százalékpontos a különbség: a munkavállalók 5 százalékos emelést szeretnének, a munkaadók viszont nem szeretnének 3 százaléknál többet adni.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke viszont a 24.hu-nak úgy vélekedett, ha csak hónap közben, azaz január 16-a után hirdetik ki az idei évre érvényes minimálbér összegét, akkor az januártól még nem lesz érvényes, így a munkavállalók veszítenek a késlekedés miatt.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint viszont ha a következő hetekben megoldódik a minimálbér kérdése, akkor a probléma áthidalható lesz. Azt viszont elismerte, hogy a bérszámfejtők nem fognak örülni a bizonytalanság okozta késésnek és pluszfeladatnak.

A minimálbér összege azonban nemcsak a munkahelyeken legalacsonyabb bérekért dolgozókat érinti. Ez alapján számolják ki ugyanis többek között a nagyszülői gyed havi összegét, a gyed plafonját, a táppénz napi összegét, de az álláskeresési járadék összegét is.

Változnak az adók

  • a kisvállalati adó (kiva) mértéke 13-ról 11 százalékra mérséklődik, árbevételi plafonja 3 helyett 6 milliárd forint lesz
  • a katás adózók számára az egy partnertől jövő bevétel maximum összegét 3 millió forintban határozzák meg. A teljes 3 millió forint feletti résznek viszont – a legutóbbi rendelkezés alapján – a 71,42 százaléka után kell majd fizetni a 40 százalékos büntetőadót, ami azt jelenti, hogy így kb. 29 százalékra módosul a tétel.
  • a gépjárműadó első részletét 2021-től már a NAV-nak, legkésőbb április 15-ig kell befizetni,
  • 86 literig jövedékiadó-mentes lesz a magánfőző által előállított pálinka
  • 5 százalékos lesz az újlakás áfa
  • január 1-től a veszélyhelyzet végéig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetniük a szolgáltatóknak
  • a kkv-k számára felére csökken az iparűzési adó: az egyéni vállalkozók, az egyéb vállalkozó magánszemélyek (így pl. őstermelők), valamint a 250 főnél kevesebb alkalmazottak és a legfeljebb négymilliárd forintos bevétellel rendelkező kkv-k maximum egy százalék iparűzési adóra számíthatnak 2021-ben
  • Az intézkedés kb. 800 ezer vállalkozás számára jelenthet tehercsökkenést, viszont ezzel együtt rendkívül nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, akik az iparűzési adóból fedezik az olyan közszolgáltatásokat, mint a közvilágítás, a helyi tömegközlekedés vagy éppen a szemétszállítás.

Befizetések, számlázás

  • január elsejétől minden számlát be kell jelenteni a NAV-nak: a belföldi és külföldi áfaalany, azaz más tagállami vagy harmadik országbeli áfaalany részére kiállított számlákat is be kell küldeni.
  • Az online számlázás pedig április 1-től válik teljessé, ekkortól már csak az eggyel fejlettebb, 3.0-ás verzió lesz elérhető: ennek célja a gazdaság további fehéredése, az áfabevallások kiajánlása, az adatvédelem és a papírmentes számlázás.

Drágulnak a dohánytermékek és nemcsak

A dohánytermékek árát 2021-ben két lépcsőben emelik a vonatkozó uniós irányelvek miatt. Ez január 1-től dobozonként 134 forintot, áprilistól pedig további 94 forintot jelent, így tavaszra már akár 1600 forintba is kerülhet egy doboz cigaretta.

Az egészségügyi (tb) járulék január 1-től havi 8000 forintra emelkedik azok számára, akiknek nincs munkaviszonyuk vagy nem fedezik ezt egyéb díjak.

A Magyar Posta a lakosság által leggyakrabban használt, legfeljebb 50 grammos belföldi közönséges levél díját 10 forinttal emeli, azaz 145 Ft-ért lehet majd egy egyszerű levelet feladni. Az elsőbbségi levél ára, szintén 50 grammig 15 Ft-tal emelkedik, az ára 200 Ft lesz.

Érvénybe lépett a Brexit

Az egyik legfontosabb változás az, hogy megszűnt a négy uniós szabadságjog, az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban, és a brit kormány új, az EU-országokból újonnan érkezőkre is vonatkozó bevándorlási szabályozást léptetett életbe.

Azok az EU-polgárok, akik január 1-je előtt érkeztek, és már életvitelszerűen, törvényesen az Egyesült Királyságban laknak, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk a brit hatóságokhoz; ennek benyújtási határideje június 30.

Útlevélre viszont csak októbertől lesz szüksége az Egyesült Királyságba látogatóknak.

És mi a helyzet a szabadnapokkal?

Az már néhány napja Schanda Tamásnak köszönhetően kiderült, hogy december 24-e 2021-ben sem lesz munkaszüneti nap, ez ugyanis ártana a GDP-nek és a magyar gazdaságnak. Ennek ellenére idén hat hosszú hétvége is vár ránk, ebből egy négynapos lesz.

  • Így január 1. már kezdésként péntekre esik, ennek köszönhetően 2021-et máris egy hosszú hétvégével indíthatjuk
  • március 15. hétfőn ünnepeljük, így itt lesz egy háromnapos hétvégénk
  • idén április első hétvégéjére esnek a húsvéti ünnepek
  • május 24-én lesz Pünkösdhétfő,
  • augusztus 20-a péntekre esik
  • a karácsonyi ünnepek viszont 2021-ben hétvégére esnek, így erre idén nem kapunk külön szabadnapot.

Valódi Hírek