FRISS: Szerda reggel három újabb utórengés volt Horvátországban

Petrinja lakói sorban menekülnek otthonról.

Amint arról már tegnap beszámoltunk, kedden, nem sokkal déli 12 óra után Közép-Horvátországot rendkívül erős, a Richter-skála szerinti 6,4-es földrengés rázta meg. Ez az epicentrumhoz legközelebb eső Petrinja városát olyan súlyosan érintette, hogy a városcentrum szinte teljesen megsemmisült, egy gyermek életét vesztette és sokan megsérültek.

Hétfőn két földrengés rázta meg Horvátországot. Az elsőt általában kisebb utórengések szokták követni, ezért még kutatók sem számítottak arra, hogy kedden ötvenszer erősebbek követik majd az egy nappal korábbit.

Szerda reggel ismét utórengések voltak Horvátországban: 6 óra 15 perckor a Richter-skála szerinti

4,9-es erősségű, egy perccel később 4,8-as erősségű, majd további 3 perccel később 3,9-es erősségű rengések voltak.

Ezek már olyan erősségűek, hogy akár kisebb károkat is okozhattak az epicentrumhoz közeli épületekben.

A Telex Petrinja közelében tartózkodó kollégáinak beszámolója szerint tegnap éjjel is voltak kisebb utórengések. Az alábbi videón a kedd esti romeltakarítás látható Petrinja városában. A lakók egy közeli katonai támaszpontra menekültek, vagy saját autóikban éjszakáznak.

A keddi földrengés olyan erősnek számított, hogy a szomszédos Ausztriában és Magyarországon is érezni lehetett. Baranya megyében három településen is keletkeztek kisebb károk.

Horvátország egyike Európa legföldrengésveszélyesebb országainak, mivel itt találkoznak Afrika és Európa kőzetlemezei, hasonlóképpen Szlovéniához és Olaszország Friuli tartományához. A mostanihoz hasonló erejű földrengés azonban nagyon ritka, és a keddi egyike a Horvátországban valaha észlelt legerősebb földrengéseknek.

(Telex nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/AP)

Valódi Hírek