FRISS: A Magyarországon is érezhető földrengés minden idők legnagyobb rengése volt Horvátországban (+videó)

Cikkünk frissül.

18:02

Időközben ötre nőtt a földrengés halálos áldozatainak száma Horvátországban. — írja a 24sata című horvát lap.

Egy 12 éves lány Petrinyában hunyt el, négy férfi pedig Glina településén veszítette életét.

Branka Baksic Mitic, Glina alpolgármestere a lap megkeresésére arról beszélt, az áldozatok között van egy édesapa és fia, egy idősebb valamint egy fiatalabb férfi.

Utóbbival kapcsolatban elmondta, a 20 éves fiatalember épp hazaért munkából, és a konyhában ülve érte a halál, az épület ráomlott. Fél éve vásárolta meg hitelből az ingatlant. Egyedül volt otthon a földrengés idején.

Szerkesztőségünk több tagja is érezte Budapesten azt a földrengést, mely kedden fél egy magasságában történt.

Olvasóink beszámolója szerint az ország több pontján is kisebb-nagyobb mértékben lehetett érezni a rezgéseket kb. 15-20 másodpercig.

Az Időkép információi szerint Pécsen az egyik áruház is berengett, emiatt az épületből mindenkit kiküldtek.

Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán tette közzé, hogy Zala, Somogy és Baranya megyében is sokan érezték a földrengést. A rengés epicentruma a magyar országhatártól közelítőleg 100 km-re volt, ismét Horvátországban, ahol a hétfői 5,4-es és 4,9-es rengés után ezúttal egy 6,4-es erősségűt mértek Petrinja városának környékén tíz kilométeres mélységben.

Az Egyesült Államok Geológiai Intézetének beszámolója szerint két nagy utórengést is érzékeltek a műszerek, az egyiket Észak-Macedóniában, a másikat Horvátországban néhány perccel a 6,4-es földrengés után.

Petrinjat megviselte a földrengés: beszámolók szerint házak rongálódtak meg, de elment az áram és a telefon is. A város polgármestere Darin Dumbović beszámolója szerint több sebesültjük és halottaik is vannak. Az első áldozat egy kisgyermek. Az összedőlt épületek közt pedig egy óvoda is van, melyben szerencsére nem voltak gyerekek.

Húsz sérültet szállítottak a közeli, sziszeki kórházba, közülük kettőt súlyos sérülésekkel. Eközben a kórház egyik szárnyából, amely nem biztonságos, egy másik, félig kész szárnyba evakuálják a betegeket. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben.

A kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott: Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába. „Ez egy igazi tragédia” – mondta.

Konténereket és sátrakat állít fel a katonaság a lakosság részére. A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül.

A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án.
Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket,

a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá körükben.

Az Earthquaketrack adatai szerint még soha nem volt ekkora földrengés Horvátországban. A rengéseket az amerikai szeizmológiai hivatal szerint Rómától Münchenig érezni lehetett. A hivatal térképe szerint a Magyarországon érezhető földrengés a „gyenge” kategóriába sorolható.

Az epicentrumtól 85 kilomérterre lévő horvát-szlovén atomerőmű a földrengés után nem sokkal vészleállásba kezdett. Az erőmű adja Szlovénia áramellátásának több mint egynegyedét, illetve Horvátország ellátásának 15%-át.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Telexnek elmondta: a földrengést ő maga is tapasztalta, „fontos azonban, hogy ne dőljünk be az álhíreknek, Magyarország ugyanis nem tartozik a földrengésveszélyes országok közé, a hazánkban tapasztalható enyhébb földrengések mindössze tárgyak megmozdítására elegendőek”.

Újabb nagy földrengés Horvátországban! M=6,4!
Egyenlőre nehezen elérhető a seismology.hu oldal a túlterheltség miatt!…

Posted by ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium on Tuesday, 29 December 2020

Ti is éreztétek? Szerintem földrengés lehetett az előbb, mert a lakásban mindketten – egymástól függetlenül – éreztük,…

Posted by Gabi Fon on Tuesday, 29 December 2020

na ezt a nem kicsi kis földrengést hányan éreztük?

Posted by Mérő Vera on Tuesday, 29 December 2020

Zalában földrengés volt pár perce, inogtak a csillárok, és az emeleten olyan érzésem volt, mintha ráznák a fotelt, amiben ültem. Nem vidám. Remélem, ennyiben marad.

Posted by NatáLia Bálint on Tuesday, 29 December 2020

(Telex/Nyugati Fény)

Valódi Hírek