Lebuktatta magát a Fidesz: Hiába hazudják, hogy kész, a kanyarban sincs még az oltási terv

Két nap alatt mindenkit, naná.

Levélben érdeklődött a kormányzati koronaoldalon található email címen a 444.hu egyik olvasója, hogy milyen menetrend szerint oltják majd a 65 év feletti nyugdíjasokat, de azt a választ kapta, hogy az NNK jelenleg éppen dolgozik az oltási terven, és türelmet kérnek. — írta meg szerdán a 444.

Orbán Viktor miniszterelnök november óta többször is elmondta, hogy már készen áll az oltási terv. A Kossuth rádióban október 30-án úgy fogalmazott:

„Az operatív törzset utasítottam, hogy készítsen egy átoltási tervet, tehát amint megjön a vakcina, először a kisebb mennyiség, aztán a nagyobb, annak az eljuttatása az emberekhez megoldott legyen.”

November 27-én már arról beszélt, hogy

„Az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgoztuk.”

„Ugye, van az az oltási terv, ami arról szól, hogyha van elegendő vakcina, és az emberek jelentkeznek az oltásért, hiszen annak szigorúan önkéntesnek kell lennie, akkor hogy’ fogjuk ezt megoldani. 13 ezer helyszínt jelöltünk ki, ahol majd az oltás megtörténik. Tehát a tömeges oltásnak is van egy forgatókönyve. És van egy másik oltási tervünk is, ezt kell használnunk majd először. Ezt december-január környékén kell bevetnünk, amikor az derül majd ki, hogy az első körben kevesebb vakcina érkezik, mint amennyi magyar ember szeretné magát beoltatni. Jóval kevesebb érkezik majd. És akkor ez a 2-es számú oltási terv, hogy kit veszünk előre.”

Majd az operatív törzs karácsony előtti utolsó ülését követően azt mondta: „Az oltási tervet még egyszer áttekintettük és véglegesítettük.”

Legendássá vált továbbá az a mondata is, hogy annyira felkészült a magyar egészségügy, hogy egy hétvége alatt mindenkit be tudnak oltani. Ehhez képest

szombattól szerdáig 2500 egészségügyi dolgozót oltottak be a lehetséges 5000 helyett.

A 444.hu egyik olvasója azt akarta megtudni a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, hogy milyen rendben fog majd zajlani a 65 év felettiek oltása, amely kérdésére adott válaszban először hosszan taglalták a regisztráció fontosságát:

„Az űrlap kitöltése során nem szükséges az egészségügyi állapotára, esetleges alapbetegségeire vonatkozó adatokat megadni, az előregisztráció fő célja az igényfelmérés. Az előregisztráció nem jelenti azt, hogy az adott személy automatikusan megkapja a védőoltást, mivel az oltási terv alapján történik. Az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a védekezésben részt vevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg. Elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók és az idősebb honfitársaink.”

Ezután pedig a következőt írták:

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ már dolgozik az oltási terv kialakításán, ennek megjelenéséig szíves türelmét és megértését kérjük.”

A lap megkereste az NNK-t és az operatív törzset az ellentmondás okait firtatva, de eleddig nem kaptak semmilyen választ.

Eddig körülbelül 80 ezer adag érkezett Magyarországra a Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcinájából, amit az egészségügyi dolgozók kapnak meg. Az sem teljesen világos, hogy melyik lesz a következő csoport, amit oltani fognak.

Az oltási terv — ha van is, de a fentiek tanúsága szerint ez is megkérdőjelezhető — annyira nem nyilvános, hogy még a fővárosi önkormányzat sem látott belőle semmit, nemhogy a köznép.

(444.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

A fővárosi önkormányzatnak meg sem mutatták az oltási tervet, fogalmuk sincs, hogyan oltják majd be az idősotthonok lakóit

 

Valódi Hírek