Hadházy Ákos bejutott a szekszárdi kórházba, de csak egyetlen információt tudott kiszedni a kórházigazgatóból (+videó)

Szerinte mindent elmond a kórházigazgató hallgatása arról, milyen nagy a baj.

Hadházy Ákos szekszárdi származású, állatorvosi végzettségű független országgyűlési képviselő hónapok óta próbál bejutni a szekszárdi kórház igazgatójához, hogy járványügyi információkat kapjon a jelenlegi helyzetről. A politikust hosszú hónapok és egy tragikomikusra sikerült akció után végül fogadta a kórház igazgatója.

Ennek ellenére a képviselő nem tudott meg túl sok újat. Németh Csaba az egészségügyet is felügyelő emberierőforrás-miniszter, Kásler Miklós miniszteri utasítására hivatkozva – amely szerint nem adhatnak tájékoztatást az igazgatók a járványügyi adatokról a képviselőknek és a sajtónak – megtagadta, hogy kiadja a szekszárdi kórház járványügyi adatait.

Németh annyit azért elárult, hogy alapesetben 16 intenzív terápiás ágyat biztosítanak a betegeknek 32 ápolóval,

most azonban ugyanennyi szakápolóval 57 ágyat tartanak fenn koronavírusos betegeknek, további 7-et pedig egyéb, intenzív terápiára szoruló ellátottaknak.

A főorvos igazgató szerint a kórházban kb 250 orvos dolgozik, akik közül MINDENKI volt már covid-osztályra beosztva. Az intézményben jelenleg 5 olyan orvos és 30 ápoló dolgozik, akit máshonnan rendeltek ide, ők ezért extra javadalmazást nem kapnak” – írta Facebook-bejegyzésében Hadházy.

Ebben a helyzetben

egy ápolóra egyetlen műszakban kettő helyett nyolc beteg jut.

A megfelelő ellátás biztosítása érdekében az ápolóknak jelenleg sokat kell túlórázniuk.

A betegellátás szempontjából kritikus, hogy mennyi idő jut egyetlen ápoltra. Ez azért lényeges, mert minél kevesebb idő jut egy betegre, annál kevésbé tudnak figyelni rájuk és állapotuk változására.

Korábban az orvosok már többször megpróbáltak egyénileg hozzájutni a kórházak járványügyi adataihoz, azonban a kormány által létrehozott szakmai szervezet megtiltotta a megszerzett adatok kiadását.

Ezen információk azonban nemcsak azért lennének fontosak, hogy pontos képet kapjon a társadalom a koronavírus-fertőzésről. Az orvosok és az ápolók hatékony munkavégzését segítenék a megszerzett információk nyilvánossá tétele. Az adatok birtokában hatékony módszereket is kidolgozhatnának az egészségügyi dolgozók.

Egy Angliában dolgozó intenzív terápiás szakorvos szerint magyar kollégái

olyanok, mint egy pilóta, akinek jelzőfények nélkül kell megtalálnia a leszállópályát.

Jelenleg ugyanis nemcsak kórházanként, országosan sem árulják el, hogy jelenleg hány koronavírus-fertőzöttet kell intenzív terápiában részesíteni.

Hadházy Ákos Facebook-videója itt tekinthető meg:

(Hadházy Ákos/444.hu nyomán)

Valódi Hírek