Dr. Merkely Béla: Eltakarítjuk a koronavírust a Föld színéről!

A Semmelweis Egyetem rektora az oltás fontosságáról győzködi a lakosságot.

Interjút adott a hvg360-nak Dr. Merkely Béla, aki beszámolt arról, hogy az Egyesült Királyságban felbukkant új koronavírus-variáns ugyan gyorsabban terjed a korábbiaknál, a közhiedelemmel ellentétben viszont nem betegíti meg jobban az embereket.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint viszon amennyiben nem hordanánk maszkot, nem tartanánk kellő távolságot egymástól, illetve nem mosnánk kezet, a reprodukciós rátája 2,7-es lenne a koronavírusnak, a brit variánsnak pedig 3,1-es, ez pedig valóban alátámasztja a mutálódott vírus gyorsabb terjedését.

Elmondta, a vírus berobbanása elkerülhető a megszokott óvintézkedésekkel, de egyelőre nem találtak arra utaló jeleket, hogy a brit variáns jelen lenne hazánkban.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint az influenzának nincsenek variánsai, és sokáig nem fog megjelenni még egy olyan, a koronavírushoz hasonló vírus, ami ennyire sokrétű.

Komoly arzenál van már a kezünkben, és biztos vagyok abban, hogy ezt a vírust le fogjuk takarítani a Földről: azon kórokozók közé fog tartozni, amelyek teljesen kiszorulnak a hétköznapokból

– állította Merkely Béla.

Ehhez fontosnak tartja, hogy Magyarországon a fertőzésen átesettek és a beoltottak együttes aránya elérje a 60%-ot, amely a nyájimmunitás kialakulásához vezet. Addig azonban óvatosnak kell lenni.

(444.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek