Áder részvéttáviratot írt a horvátoknak: Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk a mentésbe és a helyreállításba

Reméli, mielőbb megkezdődnek a helyreállítási munkálatok.

Részvéttáviratot küldött a magyar köztársasági elnök a horvát államfőnek a horvátországi földrengés miatt. Áder János a Zoran Milanovicnak kedden elküldött táviratában azt írta, megrendüléssel értesült a Petrinja környékét ért komoly természeti katasztrófáról, amely emberéleteket is követelt, valamint számos sérültet és jelentős károkat hagyott maga után.

“Magyarország polgárai és a magam nevében ezúton fejezem ki együttérzésemet mindazokkal, akiket a súlyos földrengés érintett” – tette hozzá az államfő.

Áder János tudatta: őszintén reméli, hogy mielőbb megkezdődhetnek a helyreállítási munkálatok, és az érintett területek lakóinak élete rövidesen visszatérhet a megszokott kerékvágásba.

Készen állunk arra, hogy bekapcsolódjunk mind a mentésbe, mind pedig a helyreállításba. Kérem, jelezze, hogy ezek során Magyarország milyen segítséget tud nyújtani”

– tette hozzá.

Kedden kora délután 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot, a földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett. A keddi természeti katasztrófának hét halálos áldozata van, köztük egy gyermek, és huszonhat sérültet vittek kórházba, amelyből ugyanakkor evakuálni kell a betegeket, mert nem biztonságos.

A keddi rengéseket szerda reggel három utórengés is követte, amelyek közül a legerősebb 4,9-es erősségű volt.

(via MTI)