Januártól brutálisan megnőnek a hitelek törlesztőrészletei

A moratórium a thm-re nem vonatkozik.

Ugyan január 1-től tovább folytatódik a hiteltörlesztési moratórium, a fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatójára (THM) vonatkozó limitnek viszont december 31-gyel vége – írja a napi.hu.

A limit alapján a bankok és pénzügyi vállalkozások legfeljebb a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékpontos thm-mel kínálhattak új fogyasztási hiteleket, így a személyi hitelek, áruhitelek és hitelkártyák thm-je legfeljebb 5,75 százalékos lehet, a legtöbb hitel pedig ezen maximális thm-nek a környékén érhető el az ügyfelek számára.

Fontos megjegyezni, hogy ezek nagy része változó kamatozású hitel. A bankok pedig hirdetményeikben fel is hívták a figyelmet, hogy

az „akciós thm” csak az év végéig érvényes, 2021-től jön az emelés.

Az emelés mértéke kölcsönönként és bankonként eltérő. De általánosságban elmondható, hogy minél kisebb a hitelösszeg, annál nagyobb a kamatemelés mértéke.

A különböző hiteleket összehasonlító portálok számításai alapján például a nem akciós thm egy 2 millió forintos személyi hitelnél akár 20 százalék környékére is megugorhat, a törlesztőrészlet pedig a mostani nagyjából 32 800 forintos szintről (ez szinte minden banknál pontosan ugyanennyi) 46 ezer forintra is felszaladhat.

Egy egymillió forintos személyi hitelnél pedig akár 25 százalék körüli thm is lehet, ami 45-50 százalék körüli törlesztőrészlet-emelkedést jelent.

Azok az ügyfelek, akik túlzónak érzik a kamatok és a részletek emelkedését, januártól már egy újfajta személyi hitellel is kiválthatják a régit. Az OTP már meg is kapta az MNB engedélyét a minősített fogyasztóbarát személyi hitelek (mfsz) bevezetésére, amelyek legfeljebb 7 éves futamidővel, kizárólag a futamidő végéig rögzített kamattal vehetők fel.

Az OTP-hez hasonlóan több bank is jelezte, hogy újfajta hitel bevezetésére készül.

(napi.hu nyomán)

Valódi Hírek