Az Önkormányzatok szövetsége szerint Orbánék diszkriminálják az ellenzéki vezetésű városokat

„Városaink kifosztása nem kormányzás.”

A december 24-i Magyar Közlönyből derült ki a kormány nyílt állásfoglalása az ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal szemben: míg a legtöbb fideszes vezetésű település 1,38 milliárd forintos kompenzációt kapott az iparűzési adó megvonása miatt keletkezett bevételkiesés pótlására, addig a többi önkormányzatnak vagy nem jutott a büdzséből vagy pedig meghatározott keretek közé szorították az összeg felhasználását.

Ehhez kapcsolódóan a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöksége közleményt adott ki, amelyben arról írnak, hogy a kormány a járvány és a gazdasági válság kezelésének felelősségét magáról ledobva immár nyíltan helyezi saját hatalmi-gazdasági érdekeit az ország érdekei elé és diszkriminálja az ellenzéki vezetésű városokat.

A MÖSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy

„több százmilliárd forintnyi közpénzt szórtak el olyan célra, amelynek semmi köze sem a járvány, sem a gazdasági válság hatásainak kezeléséhez”.

A szövetség szerint egyértelmű, hogy az iparűzési adó megfelezése érdemben nem sokat segít a bajba jutott vállalkozásoknak, ellenben nagy mértékben gátolja az önkormányzatok működését. Kiemelik, hogy a bevételkiesés a tömegközlekedéstől kezdve az óvodai-bölcsődei ellátáson át az egészségügyi támogatásokat is érinti.

Mint írják: „Az, hogy a működési kompenzáció odaítélésekor a kormány a fideszes vezetésű településekkel kivételezett, nem csak azt jelenti, hogy a kormány kész lemondani több mint 2,5 millió magyar hétköznapi biztonságáról, de ez a döntés ellentétes a közvetett hátrányos megkülönböztetést tiltó törvényi szabályokkal is.

Városaink kifosztása nem kormányzás.”

Gémesi György, a MÖSZ elnöke azt is közölte: elvárja a miniszterelnöktől, hogy az önkormányzatoknak járó támogatások ügyében is tekintse „laboratóriumnak” Ausztriát, ahol az osztrák kormány már 2,5 milliárd euróval támogatta a helyhatóságok járvány- és válság elleni védekezését.

Azt is kérték, hogy a kormány az önkormányzati szövetségekkel januárra tervezett egyeztetés előtt hozza nyilvánosságra az önkormányzatok kompenzálására vonatkozó javaslatát.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségének állásfoglalása

A kormány a járvány és a gazdasági válság kezelésének…

Posted by Szabad Városok on Monday, 28 December 2020

(MÖSZ Facebook oldala nyomán)

Valódi Hírek