Felmérés: Ennyit költöttek karácsonyi ajándékra idén a magyarok

Hiába a válság: nem költünk kevesebbet, mint tavaly.

A 2019-essel megegyező összeget, átlagosan 58.600 forintot terveztek elkölteni a magyar emberek a karácsonyi ünnepek előtt. Ez a Budapest Bank megbízásából készített, a karácsony előtti költségeket vizsgáló reprezentatív kutatás eredményeiből derült ki.

Az ajándékok vásárlását a vevők 64%-a érintésmentes bankkártyás tranzakcióval végezte. A webáruházak szerepe a bevásárlóközpontokban érzékelhető zsúfoltság ellenére jelentősen nőtt: a tavalyi 52% helyett idén már 71% vásárolt online.

Az ünnepi költségek miatt csupán a lakosság harmadának nem kellett spórolnia.

A megkérdezettek többsége külön erre a célra félretett megtakarítását vagy a decemberi fizetését használta fel a vásárláshoz.

Azok, akik hitel felvételét fontolgatták, átlagosan a vásárlásaik 51%-át kívánták abból fedezni. A hitelkártya-használók átlagosan 36 ezer forintot költöttek hitelkeretükből.

A tavalyi évhez képest jelentős változás, hogy idén kétszer annyian tervezték, hogy teljes hitelkeretüket felhasználják vásárlásaik során.

A hitelt felvevők 45%-a csupán kereteik egy részét kívánták igénybe venni. Az összes hitelfelvevő mindössze 45%-a gondolta úgy, hogy határidőre vissza tudja majd fizetni a felvett összeget.

(24.hu nyomán)

(Címlapfotó: Máthé Zoltán/MTI)

Valódi Hírek