Áder Alkotmánybírósághoz küldi a szemétszállítás központosításáról szóló törvényt

Ez még az államfő szerint is alaptörvény-ellenes.

Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult az Országgyűlésben előző héten elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosítás ügyében – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn.

Az államfő – a hivatala honlapján elérhető – indítványában hangsúlyozta, hogy bár a törvény több rendelkezése kifejezetten pozitív változást jelent, alkotmányossági szempontból több ponton aggályos. Áder azt írta: a hatékonyság érdekében kétségtelenül jelentős átalakításra szorul a hulladékgazdálkodás működése, a december 15-én elfogadott törvénymódosítás pedig több, kifejezetten pozitív változást tartalmaz.

Példaként említette a hulladékképződés megelőzése elvének érvényre juttatását, a körforgásos gazdaságra történő átállást és az illegális hulladékokra vonatkozó új rendelkezéseket. Kiemelte, hogy a törvény megteremti a hulladékgazdálkodás meghatározó részének állami feladatkörbe vonását,

azonban több rendelkezése alkotmányossági aggályokat vet fel.

Ezek közül az államfő elsőként azt említette, hogy a törvényjavaslat elvonja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben semmilyen kártalanításról nem gondoskodik, sőt fizetési kötelezettséget is kilátásba helyez a termelőknek, amivel duplán kárt okozna nekik.

A köztársasági elnök szerint a javaslat tulajdonjogi korlátozásai egyszerre érintik az önkormányzatokat, a hulladékot előállító gyártókat, a hulladékgazdálkodásban közreműködő gyűjtőket, kereskedőket és szállítókat, valamint a hulladék birtokosait.

Áder alaptörvény-ellenesnek tartja azt is, hogy

a koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek.

A köztársasági elnök kifogásolta továbbá, hogy az új jogszabály nem biztosít kellő garanciákat arra az esetre, ha egy koncessziós vállalkozás megszünteti tevékenységet, ez pedig szerinte veszélyeztetheti az állampolgárok alkotmányos jogát az egészséges környezethez.

Korábban mi is megírtuk, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter nyújtotta be azt a salátatörvényt, amellyel többek közt központosítanák a szemétszállítást és a teljes hulladékgazdálkodást. Mindezt úgy, hogy egyetlen szereplő kezébe adnák az üzemeltetést.

A törvényjavaslat szerint Budapest és a többi önkormányzat kezéből kikerülne a hulladékszállítás, míg a köztisztasági feladatok ellátása és a köztereken hagyott szemét eltakarítása továbbra is hozzuk tartozna. Az állam a hulladékgazdálkodási közfeladatot vonná irányítása alá, illetve adná tovább egyetlen vállalatnak egy, a hatályos rendelkezéseknek megfelelő, határozott időre szóló koncessziós szerződéssel.

Az erre vonatkozó törvénymódosítást múlt héten fogadta el az Országgyűlés.

(MTI/Nyugati Fény)