11,5 milliárdból alakul 21. századivá a diósgyőri vár (+videó)

A történeti és régészeti kutatások eredményeitől eléggé eltérnek az új tervek.

Egy szombati kormányhatározat szerint a Modern Városok Program keretében több mint tízmilliárd forintnyi állami támogatással már jövőre elindulhat a diósgyőri vár fejlesztésének újabb üteme, a hiányzó másfél milliárd összeget az önkormányzat állja. — írta meg az Építészfórum.

A kormány még egy 2018. évi határozatban biztosított 10,191 milliárd forintot az önkormányzatnak a vár további teljes kiépítésére.

A Diósgyőri vár 2014-ben befejezett turisztikai fejlesztése akkoriban komoly vitákat váltott ki a történelmi hitelesség megkérdőjelezése miatt,

ám joggal mondható, hogy Szekér Györgynek, valamint Cséfalvay Gyula és Botos Judith tervezői munkájának köszönhetően a munkát komoly történeti és régészeti kutatások előzték meg.

Egyelőre nem tudni, hogy az új látványterveket melyik tervezőiroda jegyzi, de az Építészfórum szerint az alábbi videón látható terveken már a tudományos megközelítéstől radikálisan elugró fejlesztés képe látszik,

amely a Nagy Lajos kori állapotot megcélozva egy 21. századi, vizesárokkal kiépített várkastély kiépítését vizionálja az eredeti történelmi romokra.

A Magyar Közlöny szombati számában olvasható az a határozat, amelyben hatmilliárdot még idén, majd további négymilliárd forintot 2022-ben folyósítanak a Modern Városok Program keretében, másfél milliárdot pedig a önkormányzat fedez.

A látványterveket itt tudod megnézni:

(Építészfórum nyomán)

Valódi Hírek