Ekkora baj van? Nyomozás indult Csányi Sándor ügyében

Vadai Ágnes feljelentése nyomán. Polt Péter Csányi Sándor cége ellen indított nyomozást.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) jegyértékesítési rendszere folyamatosan összeomlott, és az ügyviteli szisztéma sem alkalmas a funkciói ellátására. Mindkét rendszert az OTP-hez köthető cégek fejlesztették.

Polt Péter legfőbb ügyész feljelentést tett a Nemzeti Nyomozóirodánál.

Csányi Sándor kihúzta a gyufát

Az MLSZ által szervezett mérkőzésekre az InterTicketnél lehet jegyet vásárolni. Az pedig az OTP Simple-alkalmazásba van integrálva, nem véletlenül. Mindkét cég a Csányi Sándor-féle óriásbankhoz, az OTP-hez köthető. Ezzel még nem is lenne baj, ha nem fagyna le a meccsek előtt az értékesítés rendszere.

Az új jegyértékesítési rendszernek 2015-ben, kilenc éve kellett volna indulnia, de egy évet csúszott. A fejlesztésért a JET-SOL Számítástechnikai Szolgáltató Kereskedelmi és Beruházási Kft. volt a felelős, amely 2015 novemberében épp tulajdonosváltáson esett át.

Az új, kizárólagos tulajdonos a hivatalosan is az OTP-csoportba tartozó MONICOMP Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. lett. A rendszert sikerült annyira elszúrni, hogy az MLSZ évekkel később újabbat rendelt meg. Érdekes módon ezt a tendert is egy OTP-hez köthető informatikai szolgáltató, az SMP Solutions nyerte.

Csányi kiírta, Csányi megnyerte

Így a Csányi Sándor MLSZ-elnök által kiírt tendert a Csányi Sándor OTP-tulajdonoshoz köthető cégek nyerték. A feladatnak azonban nem sikerült megfelelni: a szoftverek gyakorlatilag használhatatlanok.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez. Polt Pétertől azt szerette volna megtudni, mennyire szabályos az, hogy a Csányi Sándor által vezetett OTP-hez kötődő cégek és a Csányi Sándor vezette MLSZ között ilyen mértékű az összefonódás.

Erre nincs szabály

A legfőbb ügyész válaszában először leszögezte, hogy sem a „civil törvény”, sem pedig a polgári törvénykönyv

nem tartalmaz az egyesületekkel, illetve a közhasznú szervezetekkel szemben összeférhetetlenségi szabályt.

Tehát a törvény nem zárja ki, hogy a vezető tisztségviselő érdekeltségi körébe tartozó másik önálló jogi személlyel történjen szerződéskötést.

Vadai kérdését azonban feljelentésként értékelte, és megküldte vizsgálatra a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának.

Valódi Hírek