Véget ért a Charli Hebdo-per: megvan, mennyit kapnak a vádlottak

A párizsi esküdtszék 14 vádlottat ítélt börtönre.

A 2015-ös Charlie Hebdo szatirikus lap és egy zsidó szupermarket látogatói ellen elkövetett dzsihadista terrortámadásokban való részvétel miatt most elítélték a 34 éves Ali Reza P. fővádlottat, a túszejtő Amédy Coulibaly barátjaként vett részt a 17 emberéletet követelő támadásban.

A bíróság

harminc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte,

amiért központi szerepet játszott a merényletek megszervezésében.

A nyomozás szerint ő szerezte be Belgiumból a fegyvereket, és az ő feladata volt a nyomok eltüntetése is, amelyek a támadássorozatot végrehajtó hálózatra utalhattak. Ügyvédje azonnal fellebbezett az ítélet ellen.

A három fő elkövető már nem él, a rendőrség lelőtte őket, de nem egyedül hajtották végre tettüket: ez volt a párizsi bíróság ítéletének fő üzenete.

A feltételezett megrendelőt, Mohamed Belhoucine-t, aki meg nem erősített hírek szerint Szíriában meghalt, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Az összesen 14 vádlott közül 4-ről állapították meg, hogy terrorszervezet tagja volt, a fővádlott pedig gyilkosságban való segítségnyújtás miatt marad börtönben. A per egy hónapig szünetelt a fővádlott covid-19 megbetegedése miatt.

Reza P. ártlatlannak vallotta magát, és azt állította,

csupán meg szeretett volna gazdagodni, azért követett el bűncselekményt — azaz nem iszlamista terrorista.

További hét vádlottat bűnszervezetben való részvétel miatt ítélt el a bíróság, a börtönbüntetések hosszát az ő esetükben csak később fogják kiszabni.

Az üzletben lövöldöző elkövető sem egyedül hajtotta végre tettét: „A nyomozás lehetővé tette, hogy megállapítsuk, hogy Amédy C. egy olyan támogatói körre támaszkodott, amely ellátta őt a szükséges logisztikai segítséggel” –mondta a bíró, Régis de Jorna az ítélet indoklásául.

Amédy C. szövetségese volt Chérif és Said K.-nak, akik január 7-én a Charlie Hebdo szerkesztőségére támadtak és 12 embert meggyilkoltak. Ennek a támadásnak a kapcsán viszont nem sikerült kideríteni, hogy honnan származtak a fegyverek, amelyekkel a két testvér ölt.

A régóta húzódó pert további terrortámadások árnyékolták be: Samuel Paty-t a nyílt utcán végezték ki, ezután egy nizzai katolikus templomban öltek meg három hívőt az iszlamista terroristák.

(sueddeutsche.de/MTI)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

Valódi Hírek