Német lap: Weberék nem akartak tovább vitázni Orbánnal, inkább nem zárták ki Deutschot a Néppártból

A kérdés viszont még nincs lezárva.

A Süddeutsche Zeitung német is Deutsch Tamás néppárti szankciói kapcsán bosszankodott a Fidesz majomparádéján.

„Miközben az Európai Néppárt azon gondolkodik, hogy megszabaduljon-e Fidesztől, az közben átépíti az alkotmányt” – írták. A német újságíró figyelmét az sem kerülte el, hogy kedden Gulyás Gergely kancelláriaminiszter még arról beszélt, hogy a Néppártban nem szavaznak Deutsch Tamás sorsáról.

Szerda este azonban Gulyás információival ellentétben mégis lezajlott a szavazás. Ennek során Deutschot ugyan nem zárták ki a Néppártból, de súlyos szankciókkal sújtották, így

  • az Európai Néppárt nevében nem kaphat majd felszólalási időt a plenáris üléseken,
  • nem viselhet a párthoz tartozó parlamenti tisztségeket,
  • illetve jelentések sem fűződhetnek a nevéhez az EPP égisze alatt.

Mannfred Weber frakcióvezető a Fidesz kizárását is kilátásba helyezte. Mindazonáltal ez egyelőre nem túl valószínű, ugyanis a Süddeutsche Zeitung szerint a Néppárt nem kívánja folytatni a vitát Orbán Viktorral. Mindössze annyit vállaltak, hogy olyan döntést hoznak, ami

tükrözi a felháborodásukat Deutsch vállalhatatlan megszólalásai miatt.

Weber pártja mellett főképp a Spanyol Néppárt tart az Orbánnal való feszültségtől: a koronavírus mentőcsomag magyar vétója, valamint a világjárvány és a brexit miatti bizonytalan helyzet kapcsán tartózkodtak attól, hogy a Fidesz kizárását indítványozzák.

Ugyanakkor 14 delegáció, így többek közt a lengyel továbbra is startra készen áll, hogy elűzzék a Fideszt a pártból:

tegnap úgy döntöttek, hogy ez a kérdés még nincs lezárva.

A keddi alkotmánymódosítást, amelyben bejegyzésre került, hogy „az apa férfi, az anya nő”, „irdatlan következményekkel járóként” titulálta az újság. Úgy fogalmaztak, hogy az alkotmány határozza meg a családalapítás szabályait és idézőjelbe is tették azt, hogy mindez a Fidesz szerint a „családok védelmében” volt szükséges.

(sueddeutsche.de)

Valódi Hírek