Megvan, hogy mikor nyitják ki Orbánék újra az iskolákat

Az újév második hetében véget ér a digitális tanrend.

Megtartotta szokásos napi tájékoztatóját az operatív törzs. Szerdán elsőként Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszélt arról, hogy jelen pillanatban 146 óvodát zártak be és 424 közoktatási intézmény állt át teljeskörű digitális oktatásra.

Maruzsa úgy látja, hogy embert próbáló volt a szeptember óta eltelt időszak. Az államtitkár bejelentette, hogy a a téli szünet után,

az általános iskolák január 4-én jelenléti oktatásban nyitnak újra, a középiskolák pedig január 11-én szintén jelenléti oktatásban.

Az év első hetében viszont még digitális tanrendben folytatódik az oktatás.

Az intézmények számára januárban is biztosítják a tisztítószereket, valamint folytatódik a hőmérőzés is. A téli szünetben alapos takarítás és fertőtlenítés vár az intézményekre Maruzsa szerint.

A külföldön élő kollégistákat Magyarországra érkezésük után ingyenesen fogják tesztelni. Januárban folytatja a kormány a pedagógusok tesztelését is. Erre azonban mindössze egyetlen hétvégén, január 2-án és 3-án, az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain lesz mód.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője beszámolt arról, hogy kik ellen és milyen büntetéseket szabott ki az elmúlt 24 órában a rendőrség. A szóvivő ismertette, hogy egy kávézót egy hétre bezártak, mert egy fő helyben fogyasztott szeszes italt, annak ellenére, hogy jelenleg nem lehet helyben fogyasztania a vendégeknek.

Az operatív törzs tájékoztató fórumán Müller Cecília helyett Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője számolt be a napi adatokról, majd ismertette, hogy eddig hány fő regisztrált védőoltásra. Az osztályvezető megerősítette azt az információt, amely szerint december végén megérkezik a védőoltások első adagja.

A koronavírus elleni védőoltásokat elsőként az egészségügyi dolgozók fogják megkapni, várhatóan jövő év elejéig. Ezután a veszélyeztetett, krónikus betegek és az idősek kaphatják meg a vakcinák, és ezután tavasszal következhet a lakosság fennmaradó része.

Kiderült, hogy azoknak is ajánlatos beadatni a védőoltást, akik az első hullám idején fertőződtek meg.

Abban az esetben, ha valaki a második hullám alatt fertőződött meg, egyelőre nem szükséges beoltatniuk magukat, de az immunitás megszűnésével nekik is feltétlenül ajánlják a vakcinát.

Galgóczy reagált arra az értesülésre is, amely szerint megszűnt a látogatási tilalom az idősotthonokban. A szóvivő ezt cáfolta, azonban kifejezte, hogy külön rendelkezéssel könnyíteni fognak az idősek és a hozzátartozók közti kapcsolattartáson.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek