Kocsis Máté: El kell venni a pártok támogatásának felét 2021-ben is

A pártoknak elől kell járniuk a közös teherviselésében.

Kocsis Máté szerint jövőre is el kell venni a pártok támogatásának felét.

A koronavírus-járvány első hullámában, még áprilisban jelentette be Gulyás Gergely, hogy a pártok állami támogatásának egy részét elvonják, ezzel pedig mintegy 1,2 milliárd forint került a járványvédelmi alapba.

Az elvonást akkor azzal indokolták, hogy a pártoknak is ki kell venni a részüket a koronavírus elleni védekezésből és a járvány okozta gazdasági válság kezeléséből.

A Fidesz néhány héttel később tett egy javaslatot arra, hogy az intézkedés miatt kiesett forrásokat a parlamenti frakciók kompenzálhassák azzal, hogy a képviselőcsoportok a pénzügyi kereteik meghatározott részéről lemondhassanak, és azt az országos listán mandátumot szerzett pártjuk részére támogatás formájában felajánlhassák az év végéig.

Kocsis Máté november végén benyújtott egy törvényjavaslatot, amely a fenti rendelkezés hatályát 2021. december 31-ig meghosszabbítaná.

Az Országgyűlés szerdai ülésén ezt a javaslatot el is fogadta..

A törvényjavaslat úgy is értelmezhető, hogy 2021-ben is csökkentett támogatásban részesülhetnek majd a pártok.

Az Index megkérdezte Kocsis Mátét, aki szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta:

„Egy olyan helyzetben, amikor mindenkinek terhet és iszonyú nehézségeket jelent a járvány, ideértve a kormányzati szereplőket, pártokat, cégeket, magánszemélyeket, családokat, akkor a pártoknak elől kell járniuk a közös teherviselésében.”

A politikus ugyanakkor leszögezte, ugyan egyelőre nincs döntés erről, de

ő mindenképpen amellett fog érvelni, hogy jövőre is vegyék el a pártok támogatásának egy részét.

(kiemelt kép: Kovács Attila/MTI)

Valódi Hírek