Dobrev Klára: Január 1-től eljárás indul az uniós pénzeket fosztogató kormányok ellen (+videó)

Nincs kifogás, nincs haladék.

Az Európai Parlament a szerdai napon egy olyan határozatot fog elfogadni, amelyik kimondja, hogy Orbán Viktor múlt héten kapott sajtpapírját akként kell kezelni, ami: sajtpapírként — mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke keddi sajtótájékoztatójában.

A jogállami mechanizmusról szóló jogszabály ugyanis változatlan maradt, az 2021. január 1-jétől életbe így, így ettől a dátumtól kezdve el kell járni az uniós pénzek ellopásának ügyében — fogalmazott Dobrev.

Orbán Viktor tehát már a múlt héten elvesztette ezt a harcot, csupán annyi történt, hogy „kikönyörgött egy szépségtapaszt”, hogy valamire hivatkozva legalább a sajátjainak meg tudja magyarázni a vétó ügyét.

Az Európai Parlament határozata pedig szerdán ezt a szépségtapaszt fogja letépni — mondta a politikus.

A DK szerint szerdán válik hivatalossá és visszavonhatatlanná Orbán Viktor történelmi veresége. Éppen ezért a DK képviselői üdvözlik az EP tervezett határozatát, amely kimondja:

Nincs kifogás és nincs haladék, január 1-jétől el kell járni az uniós pénzeket fosztogató kormányok ellen.

A határozat egyértelművé teszi, hogy a jogszabály alól senki számára sincs kibúvó, „a sajtpapír pedig sajtpapír, amit Orbán Viktor bekeretezhet, kirakhatja a falára, belecsomagolhatja a szalonnáját, de nincs semmilyen jelentősége” — fogalmazott a DK politikusa.

Dobrev Klára megnyugtatta azokat, akik a múlt heti brüsszeli döntés miatt megijedtek egy pillanatra: hiszen egy dolgot nem lehet többféleképpen értelmezni, mégpedig azt, hogy

a jogállami mechanizmusról szóló jogszabály változatlan maradt.

Ez volt a lényeg múlt héten, és ez a lényeg most is Dobrev szerint. Orbán tehát arra bólintott rá a múlt héten, amiről egy héttel korábban még azt mondta, hogy elképzelhetetlen.

„Kapott egy tacepaót, amit mutogatni lehet, de a jogállamisági mechanizmust nem lehet vele megállítani” — zárta szavait Dobrev Klára.

A teljes videót itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek