Szijjártó szerint sikertörténet Magyarországon a keleti nyitás, úgyhogy hozzá is vágott 1,4 milliárdot egy indiai céghez

Ez kiváló referencia lesz a többi indiai cég számára is.

A kormány tíz éve elindított és mára sikertörténetté vált keleti nyitás programjának meghatározó szereplője az indiai Apollo Tyres, amely újabb milliárdos fejlesztést valósít meg magyarországi gyárában – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a cég hétfői beruházásbejelentő sajtóeseményén Gyöngyöshalászon.

Szijjártó Péter kiemelte: a vállalat 4,4 milliárd forintból modernizálja személyautó-gumiabroncsokat előállító gyártósorait, és szélesíti termékpalettáját.

Ehhez a kormány 1,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt – tette hozzá.

A projekt ezer ember munkahelyét teszi biztossá, és ugyanennyi család megélhetését kiszámíthatóvá. — jegyezte meg a külügyminiszter, aki szerint mindez a kabinet keletinyitás-politikájának fontos értékmérője, hasonlóan ahhoz, hogy Magyarország keleti irányú kereskedelmi forgalma az elmúlt egy évtizedben 25 százalékkal nőtt, és

tavaly először több beruházási forrás érkezett keletről, mint nyugatról.

Szólt arról is, hogy hétfőn a gyöngyöshalászi a negyedik jelentős beruházás, melyet bejelentettek. Mindegyik az autóiparhoz kapcsolódik és három keleti, ezen belül is kettő indiai befektető finanszírozásában jön létre – mondta. Úgy vélte, mindez világosan felvázolja a világgazdaságban is megfigyelhető tendenciát, miszerint a Kelet szerepe dinamikusan növekszik.

A keleti vállalatok technológiai színvonala egyre versenyképesebb nyugati vetélytársaiknál – hangsúlyozta, példaként említve, hogy míg 2007-ben a világ beruházásainak 17-18 százalékát finanszírozták keletről, addig 2018-ban ez már 51 százalékot tett ki.

Szijjártó Péter szerint az Apollo kiváló referencia a többi indiai cég számára is. Az Apollo Tyres a világ 20 legnagyobb gumiabroncs-előállítójának egyike, mely 7 gyártóközpontot működtet Indiában és Hollandiában.

A gyöngyöshalászi üzem évente több mint 5,5 millió személyautó, valamint 675 ezer busz és teherautó abroncsainak legyártására képes. Az itt készült termékek több mint 96 százalékát külföldön értékesítik.

Chilukuri Krishna Kumar, az Apollo Tyres ügyvezető igazgatója kiemelte: elkötelezettek a munkavállalói létszám fenntartása mellett, és ebben partnerre találtak a magyar kormányban is, mint ahogyan az üzem átadása óta megtalálták Magyarországon a sikeres működés, valamint a folyamatos korszerűsítés és bővítés feltételeit.

Szabó Zsolt, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője a cég tevékenységét és a térség gazdasági életében betöltött szerepét méltatva emlékeztetett: a vállalat a saját területén belül megvalósított beruházások mellett azokon túlmutató fejlesztésekre is figyel, így egyebek mellett javította a közlekedési infrastruktúrát, új lakhatási lehetőségeket teremtett és a szakképzés megerősítésében is közreműködött az elmúlt években.

Valódi Hírek