Kiderült: Az Európai Unióban Magyarországon a legelnyomottabb a sajtószabadság

A Riporterek Határok Nélkül éves felmérése szerint.

AZ RSF (Reporters Sans Frontières – Riporterek Határok Nélkül) éves jelentése a sajtószabadságról az idén sem túl biztató. A szólás- és sajtószabadság egyébként is rossz helyzetet ugyanis tovább súlyosbította a koronavírus-járványról szóló híreket közlő újságírók terrorizálása – írja a felmérést szemléző netzpolitik.org.

Az elemzés külön kitér Magyarországra, is mint írják: itthon nemcsak a világjárvány miatt nehéz az újságírók helyzete, de évek óta küzdenek az állami média túlsúlya ellen is.

Megemlítik, hogy a veszélyhelyzeti kormányzás alatt új szintre emelkedett a magyar sajtószabadság korlátozása, a mert a járványra hivatkozva a kormány szervezetei keményen fellépnek az „álhíreket” terjesztők ellen.

A magyar újságírók már tavasszal jelezték az RSF-nek, hogy az erre vonatkozó törvényt a kormány arra használja fel, hogy

újságírókat fenyegessen, de erre hivatkozik akkor is, amikor megtagadja a közérdekű adatok nyilvánossá tételét.

Így nem meglepő, hogy a sajtószabadság idei ranglistáján

Magyarország a 89. helyet foglalja el a vizsgált 180 országból.

A jelentés Magyarországot „az egyik legelnyomottabnak” titulálja az Európai Unióban, holott az adatok csupán az idei év januárját megelőző éves időszakra vonatkoznak.

A Lengyel kormány jelenleg a 63. helyen van, amely a független médiumokat reklámbojkottokkal, perekkel és nyomozásokkal tartja sakkban.

Franciaország a 34. helyre került, ezzel két helyezéssel a tavalyi év rangsorán elfoglalt helye alá: ennek oka az újságírók megfélemlítése a sárgamellényes tüntetések során.

A felmérésből kiderült az is, hogy

2020-ban világszerte 387 újságírót vettek őrizetbe,

(tavaly 386-ot), közülük 42-en nők.

Négy újságírónő Fehéroroszországban van börtönben, amiért az Alexandr Lukasenka ellenes tüntetésekről tudósított. A legtöbb összesen 117 újságírót Kínában tartóztatták le. Közülük 14-et azért, mert a koronavírus-járványról tájékoztattak.

(netzpolitik.org)

Valódi Hírek