Elképesztő környezetrombolás: Védett állatok tömeges pusztításával járt Tokajban a mederkotrás (+fotók)

Telelő állatok ezreit forgatták ki meder iszapjából.

A Tokaj Természetvédő Egyesület (Totem) környezetvédő aktivistái durva környezetkárosításról számoltak be Tokaj régiójából, amire felhívták a rendőrség figyelmét is.

A taktaközi öntözőrendszer felújítása keretében ugyanis az Ively-ér kotrását a víziállatok telelése idején végzik, ami így rengeteg védett állat, többek között halak, kétéltűek és más gerincesek pusztulásával jár.

A természetvédelmi szempontból szakszerűtlenül végzett mederkotrás eredményeként a kotrógép a meder iszapjával együtt számtalan állatot is kiforgatott.

Ismeretes, hogy a téli hidegeket számos víziállat – halak, kétéltűek, gerincesek vagy puhatestűek – úgy vészelik át, hogy a meder iszapjába, vagy a partba fúrnak menedéket maguknak, ahol több hónapot is eltölthetnek.

Így a markológép – ahogy a képeken is látszik – a kitermelt meddővel együtt az állatokat is kitermelte, a természetvédő aktivisták pedig rengeteg elhullott állattal szembesültek a frissen kirakott mederanyagban.

Mint írják,

„Sok állatnak csak a maradványait tudtuk kimutatni, mert vagy a területen vadászó madarak, vagy a vizes élőhely melletti úton közlekedő autók végeztek a félig megdermedt és parton vergődő egyedekkel”

Az egyesület már korábban figyelmeztette a kivitelezőt, hogy jobb ötlet lenne a kotrást a nyári időszakban végezni, mikor nem bolygatják meg a telelő állatokat.

Felkavaró képek a posztban:


.

A Napi.hu cikke szerint a rendőrség nyomoz az ügyben. Mint írják,

„Cikkünk megjelenése után a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság jelezte, hogy a Szerencsi Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntett miatt rendelt el nyomozást, és szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.”

(napi.hu / mérce.hu)

Valódi Hírek