Zárolták a tulajdonrészét, a felén gyorsan túladott a korrupcióval vádolt helyettes államtitkár

Menti a menthetőt.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára május végén tárgyalt egy 2,6 hektáros, atkári földterület eladásáról. A tranzakció kezdeményezője egy biztonságtechnikai cég tulajdonosa, Faragó Gábor volt.

Az érdeklődők Bozsó Szilárd kőteleki önkormányzati képviselő, valamint Veres Nándor, Nagykörű korábbi polgármestere voltak. Ők azért szerették volna megvenni a telket, mert egy mintagazdaságot szerettek volna létrehozni, amelynek feltétele az volt, hogy székhelyükön, Jász-Nagykun-Szolnok megyén átíveljen a tevékenységük.

Az atkári területen Bozsóék egy sertéstelepet alakítottak volna ki. A megvásárolni kívánt major azonban elavult és leromlott állapotban volt, ezért sok pénzt kellett volna a felújítására fordítani.

Nagy János eredetileg csupán azért vett részt a találkozón, hogy bemutassa az eladót. „Nehéz fél óra alatt egy ember jellemét megismerni, de nagyon magabiztos, túlzottan is magabiztos ember benyomását keltette” – jellemezte a találkozó egyik résztvevője a helyettes államtitkár viselkedését.

Bozsó nem sokkal később, június 4-én négyszemközt találkozott Naggyal. A képviselő 5%-os tulajdonrészt ajánlott az egyik mezőgazdasági cégében a helyettes államtitkárnak, aki elfogadta az ajánlatot.

A tulajdonrészért cserébe a képviselő azt kérte Nagytól, hogy segítse kormányzati kapcsolataival a beruházást.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkáraként Nagy Jánosnak a földterületek értékesítése céljából kiírt pályázatok elbírálásába is volt beleszólása.

A megegyezés alapján június 10-én megalapították a Taby-Agro Kft.-t, amelynek egyaránt 47,5%-át birtokolta Bozsó, illetve Veres Nándor. Nagy János a június végén bejegyzett, vegyes gazdálkodású, hárommilliós alaptőkével rendelkező vállalkozásban 5%-os tulajdonrészt kapott.

Az atkári terület megvásárlásához a vállalkozók üzlettársakat kerestek. Wyszoczky Ferenc törökszentmiklósi állatorvos, futballklub-tulajdonos beszállt a vásárlásba, emellett pedig az általa 50%-ban birtokolt cég megvásárolta Nagy üzletrészét a Taby-Agro Kft.-ből, amelyben.

Nagynak addigra már 10%-osra hízott a tulajdonrésze.

Augusztusban megvásárolta a cég Faragó Jánostól a majort — az eredeti ár töredékéért.

Bozsó egy mezőgazdasági vállalkozásával 830 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kívánt igénybe venni, amelyet az Agrárminisztérium hagyott volna jóvá.

Nagy János segítsége azért kellett, hogy befolyásával kilobbizza a megpályázni kívánt összeget.

A Taby-Pro. Kft. kölcsönként biztosította volna a szükséges önrészt Bozsó saját cégének, öt évvel később pedig a pályázati pénzből elkészült beruházást kapták volna vissza — ahelyett, hogy visszafizették volna a 250 milliós kölcsönt.

Az atkári major öt év múlva elérhette volna az akár egymilliárd forintos értéket.

Kijelenthető tehát, hogy a Taby-Pro Kft.-ben 10%-os tulajdonrésszel rendelkező Nagy és társai igen jól járhattak volna az üzlettel.

A gépezetbe valamiért azonban hiba csúszott, ugyanis a rendőrök nyomot fogtak, és decemberben házkutatásba kezdtek. A kutatás során Nagy helyettes államtitkári irodáját is átvizsgálták; a teljes akcióban összesen 60 rendőr vett részt.

A tanúk és a gyanúsítottak meghallgatása után két főt letartóztattak — az egyikük Nagy János volt.

A bűncselekmény gyanújának beigazolódása után Nagy István agrárminiszter javaslatára Orbán Viktor még aznap felmentette hivatalából.

A másik gyanúsított Bozsó Szilárd, aki 2019 októberében ismét mandátumot nyert Kőteleken, azonban idén november 10-én „munkahelyi elfoglaltságaira hivatkozva” lemondott tisztségéről. Bozsót hivatali vesztegetéssel, míg Nagyot annak elfogadásával tartják 2021 áprilisáig bűnügyi felügyelet alatt.

December 3-án zárulták Nagy János Taby-Agro Kft.-ben birtokolt 10%-os tulajdonrészét.

A zárolás másnapján Nagy megvált saját tulajdonrészének 50%-ától,

amelyet üzlettársának, Kerekes Kornélnak adta el.

Nagy János nem tett vallomást, azonban elfogadta a bűnügyi felügyeletet. A volt helyettes államtitkár karrierje az elmúlt 15 évben végig felfelé ívelt, és vállalkozóként is sikeres volt. Jelenleg több cégben jelentős tulajdonrésszel rendelkezik.

(Telex nyomán)

 

Valódi Hírek