Gyomorforgató levéllel indokolta a kirúgásokat a Dunaferr vezetése, a szakszervezet bírósághoz fordul

Az orosz cégvezetés azokkal is arrogáns, akiket nem rúgtak ki.

Elfogadhatatlannak tartja a Vasas Szakszervezeti Szövetség a Dunaferr szakszervezeti vezetőinek elbocsátását. Az intézkedés miatt az érintettek bírósághoz fordultak — erről Spieglné Balogh Lívia számolt be az MTI-nek.

A gyár vezetése letiltotta a dolgozók internetelérését, annak ellenére, hogy a szerződés ezt tiltja a munkáltató számára.

A kollégákkal a lehetőségekhez mérten személyesen tartja a kapcsolatot a szakszervezeti szövetség.

Tegnap a Népszava számolt be arról, hogy a Dunaferr vezetője, Evgeny Tanklievich négy szakszervezeti tisztségviselőt elbocsátott. Molnár László elnök, Hegedűs László és Győri Gábor alelnökök, valamint Eszenyi András munkavédelmi bizottsági elnök szerződését azonnali hatállyal felbontotta a cég.

Aznap reggel a gyárba már nem léphettek be a szakszervezeti tisztségviselők, annak ellenére sem, hogy a Dunaferr tanácsának előre bejelentett egyeztető fórumára érkeztek volna. László Zoltán szerint a cégvezetés belső levelezéséből derült ki az elbocsátásuk, amelyet azzal indokoltak, hogy „ukrán hordák oldalán állnak”.

Megelégeltük a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet Szövetség vezetőinek áruló, kollaboráns magatartását is, és nem engedjük meg, hogy a továbbiakban bármiféle támogatást adjanak dunaferres munkavállalóként a zsákmányra éhes támadóknak.

Éppen ezért a mai nappal az érintett szakszervezeti vezetők munkaviszonyát az ISD Dunaferr Zrt. azonnali hatállyal megszüntette.”

Arra, hogy miért nem engedték be a dolgozókat, a cég vezetése így reagált:

A Dunaferrt jogtalanul elfoglalni akaró horda, a Dunaferr törvényes működésének helyreállítását akadályozni akaró személyek megkíséreltek volna jogtalanul behatolni a Dunaferr területére.

A cég vezetése augusztusban mondta fel a kollektív szerződést, amely ellen bírósághoz fordultak az érintettek. A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán szerint az is törvénytelen, hogy a cégvezetés három hónapja nem utalja időben a dolgozók fizetését.

Spieglné kijelentette, hogy a munkavállalók nem kapták kézhez az elbocsátásukról szóló levelet.

Szerinte arrogáns a munkaadó, aki jogtalanul lépett fel azzal, hogy nem engedte be a dolgozókat a munkahelyükre.

A Dunaferrnek október óta nincsen sem igazgatósága, sem felügyelőbizottsága.

Ez azonban törvénytelen, emiatt pedig a területileg illetékes cégbíróság a jogsértő állapot megszüntetésére kérte a céget.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség a kormánytól kért segítséget a jogsértések miatt. A szakszervezeti szövetség a munkavállalók azonnali visszavételét és a jogszabályok betartatását követeli a kormánytól.

Kordás László szerint „kultúrállamban” elfogadhatatlan, ami a Dunaferrben jelenleg zajlik.

Az MSZSZ elnöke szerint elfogadhatatlan a jogtiprás, a szakszervezet üldözése, valamint az a fajta hatalmi arrogancia, amelyet a Dunaferr vezetése tanúsít.

(Népszava nyomán)

(Címlapfotó: Népszava/Huszár Dávid)

 

Valódi Hírek