Merkely Béla: 14 ezer fertőzött beteg lélegeztetésére készültünk az első hullám idején

Ezért indokolt volt a több mint 16 ezer lélegeztetőgép beszerzése.

„A korlátozó intézkedéseknek köszönhetően alakul stabilan 700 alatt a koronavírus-fertőzés miatt lélegeztetőgépen lévők száma, a berendezések beszerzése indokolt volt” – jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora pénteken az MTI-nek nyilatkozva.

Merkely Béla közölte: Magyarországon „békeidőben” ezer koronavírusos beteg számára van meg a kapacitás a lélegeztetésre, de a járvány első hullámában, az észak-olaszországi ellátatlan betegekről szóló híreket látva, a Magyarországra készített matematikai modellek szerinti legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár

14 ezer ember egyszerre történő lélegeztetésére lett volna szükség. Ezért indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése

– fejtette ki.

Kiemelte: az egészségügy felkészülésének része, hogy háború, járvány és krízis esetén is megfelelően el kell tudni látni a lakosságot. „Ebben az esetben a krízisprotokoll lép előre„, biztosítani kell azt az infrastrukturális hátteret és humánerőforrást, amelyre a legrosszabb forgatókönyv szerint szükség lehet – fogalmazott.

Merkely Béla a stabilan 700 alatti lélegeztetettbeteg-számra utalva közölte: „úgy sikerült menedzselni a járvány lefolyását, hogy a békeidőbeli protokolloknak is megfelelünk”. A rektor úgy látja, ha véletlenül elcsúszott volna a járvány kezelése vagy a kezdeti riasztó adatok ténylegesen beigazolódnak, akkor jóval több lélegeztetőgépre lett volna szükség.

„Emlékszünk azokra a képekre, amikor Milánóban a folyosón sírtak az orvosok (…), és amikor az Egyesült Államokban bármit megadtak volna azért, hogy megvegyenek egy lélegeztetőgépet” – fogalmazott. A lélegeztetőgépek beszerzésekor a döntéshozók ebből indultak ki, nem a mostani „konszolidált helyzetből” – hangsúlyozta.

„A helyzet nem könnyű, de konszolidált” – összegzett a Semmelweis Egyetem rektora.

Korábban mi is megírtuk, hogy a kormány a koronavírus-járvány tavaszi hulláma alatt 300 milliárd forintot költött 16.000 lélegeztetőgépre, sokat ráadásul a piaci ár csaknem duplájáért vásárolt, így például sok olyan típusú gépet is vettek, amelyek használhatatlanok.

Már akkor is sejteni lehetett, hogy ennyi lélegeztetőgépre a legrosszabb forgatókönyv esetén sem lesz szükség, arról nem is beszélve, hogy nincs elég szakképzett személyzet, aki a gépeket kezelni tudná. A használatlan lélegeztetőgépeket – mivel értékesíteni már nem tudták – a környező országoknak adományozták: augusztusban Kárpátalja kapott 50-et, októberben Csehországnak adtak 150-et, novemberben pedig Ukrajnának jutott további 50.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek