Magyarországon túl sok a lélegeztetőgép, úgyhogy gyorsan átpasszolunk 150 darabot a cseheknek

Mert miért ne.

Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken a Twitteren jelentette be, hogy Magyarország 150 darab lélegeztetőgépet küld Csehországnak.

A lélegeztetőgépeket a cseh tűzoltók fogják átvenni, és egyelőre az állami tartalékalap raktáraiban helyezik el. Onnan szükség esetén a kórházakba szállítják. – írja az MTI.

A cseh hatóságok csütörtökön közölték, hogy Prága segítséget kért az Európai Unió és a NATO tagállamaitól az egyre gyorsabban terjedő koronavírus-járvány leküzdésére. – írja a 444.hu.

Babis csütörtökön szintén a Twitteren írta, hogy az Európai Bizottság saját tartalékaiból 30 lélegeztetőgépet küld Prágába. Babis a nap folyamán telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, a bizottság elnökével, aki egyben megígérte, hogy felszólítja a többi uniós tagállamot, ajánlják fel szabad egészségügyi kapacitásaikat a cseheknek.

Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter szerint pedig a NATO pénteken hoz döntést arról, hogy a szervezet tartalékaiból 60 lélegeztetőgépet küld a cseheknek.

A magyar kormánynak bőven van lélegeztetőgépe, amit oda tud adni Csehországnak, a kormány ugyanis nagyjából 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer darab lélegeztetőgépet.

Az európai országok közül Magyarország vásárolta a legdrágábban az ilyen gépeket, Olaszországnál több mint tízszer, Németországnál pedig ötvenszer magasabb egységárat fizetett a magyar kormány.

 

Valódi Hírek