Dobrev Klára: Háromszoros vereséget szenvedett Orbán Viktor Brüsszelben

Orbán időhúzásra játszott, nem jött be.

Csütörtökön este talán hihette Orbán Viktor, hogy a tanácsülésen elszenvedett vereségét Magyarországon majd győzelemként adhatja el, ez a vágya azonban tegnap este elúszott — mondta Dobrev Klára pénteken online sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint három dolog történt a tanácsülésen:

  • A tanács változatlan formában elfogadta a szöveget az európai jogállamiság védelméről, egyetlenegy betűt sem változtattak rajta.
  • Bár Orbán nagyon szerette volna megúszni, hogy a 2022-es magyarországi választások előtt ne induljanak el az eljárások, ezek az eljárások hamarabb fognak elindulni.
  • 2021 január elsejétől ez a jogszabály életbe lép. Minden olyan jogsértésre minden olyan közpénzlopásra érvényes lesz, amit 2021. január elseje után követ el az Orbán-kormány.

Dobrev részletesen is kifejtette, miért fontos a fenti három dolog.

Orbán azt mondta, hogy semmilyen olyan jogszabályt nem fog elfogadni, amelyben a Parlament és a Tanács már korábban megállapodott. Ehhez képest csütörtökön egyetlenegy vesszők sem változtattak a jogszabályon, és Orbán mégis feladta a vétót.

Dobrev Klára szerint kénytelen volt ezt tenni, mert rájött, hogy

az európai népek összefogása sokkal erősebb, mint egy populizmust építő diktátor önkénye.

A miniszterelnök az időhúzás lehetőségében reménykedett, de a DK politikusa felhívta a figyelmet arra, hogy Vera Jourová és Petri Sarvamaa is világossá tette:

az eljárás néhány hónap alatt lezajlik, nem fog elhúzódni a következő magyarországi választásokig.

Dobrev felhívta a figyelmet, hogy 2021. január elsejével, azaz kevesebb mint három hét múlva elindul a jogállamisági mechanizmus, azaz 2021. január 1-jétől kezdve,

ha az Orbán-kormány úgy folytatja tovább a politikáját, az európai pénzek herdálását, ahogy eddig, annak bizony következményei lesznek.

Ezek után nehéz azt mondani, hogy győztesként távozott volna Brüsszelből, bár láttunk már arra példát, hogyan torzítja az Orbán-kormány a tényeket.

„Akik tegnap tegnap győztek, azok a magyar demokraták, a magyar állampolgárok, azok a magyarok, akiknek az európai uniós támogatások járnának. A vállalkozók, a családok, a civil szervezetek, az egészségügy, az önkormányzatok: mert az európai pénzeket oda kell küldeni. És 2021. január elsejétől egy kicsit könnyebb lesz ezért küzdeni.” — zárta a sajtótájékoztatót Dobrev Klára.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek