Operatív törzs: Kétmillió nyugdíjas kap levelet a jövő héten

Csütörtökön Galgóczi Ágnes volt Müller Cecília dublőre.

Gál Kristóf rendőr alezredes beszámolt a járvány miatt az elmúlt 24 órában hozott rendőri intézkedésekről. Elmondta, hogy tegnap országszerte 246 esetben szabtak ki büntetést a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt.

Az intézkedések őszi életbe lépése óta összesen 12. 265 alkalommal szabtak ki büntetés a maszkhasználati szabályok megszegése miatt.

221 esetben azért jártak el a rendőrök, mert közterületen nem hordtak maszkot a polgárok.

A tömegközlekedési eszközökön 8-szor, bevásárlóközpontokban 17-szer jártak el a rendőri szervek tegnap. A járvány kezdete óta összesen 98 esetben kellett ideiglenesen bezáratni üzleteket a szabályok megszegése miatt.

576-szor kellett a gyülekezési szabályok, valamint a rendezvénytilalom megszegése miatt intézkedniük a hatóságoknak a koronavírus miatti korlátozások hatályba lépése óta. Az üzletek zárórán túli nyitva tartása miatt 415-esetben intézkedtek ez idáig.

Tegnap 293 személyt büntettek meg a kijárási korlátozások megszegése miatt — közülük egy személy nem tartotta be a kutyasétáltatás 500 méteres körzetre vonatkozó korlátozását.

Összesen 11. 414 emberrel kapcsolatban intézkedések a kijárási korlátozások életbe lépése óta.

Összesen 7148 átutazó sértett szabályt az utazási korlátozások hatályba lépése óta. 43.923 fő van jelenleg hatósági házi karanténban, közülük 3949-en használják az úgynevezett „karanténappot”.

Az ingyenes parkolást a kormány január 11-éig meghosszabbította, ezzel a kabinet célja a járvány terjedésének visszaszorítása. A szentestére vonatkozó szabályokról a döntéshozók december 21-én fognak határozni.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat. A fertőzöttek száma 5414 fővel emelkedett tegnap az egy nappal korábbi adatokhoz képest.

Jelenleg 265.003 fő szervezetében mutatható ki a koronavírus-fertőzés.

171 idős, többségében krónikus beteg hunyt el a betegség következtében,

összesen a járvány kezdete óta pedig 6451 fő halt meg.

7869 főt ápolnak kórházban, ebből 645 fő szorul lélegeztetésre.

Az elmúlt 24 órában Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten és Budapest XI. kerületében azonosították a legtöbb fertőzöttet. Galgóczi kifejezte, hogy a járványügyi adatok biztatóak, azonban továbbra is be kell tartani és tartatni a járványügyi intézkedéseket.

A vakcinainfo.gov.hu-n lehet regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra. Galgóczi szerint örömteli, hogy sokan jelezték már az oltás iránti igényüket.

A koronavírus elleni oltáshoz való regisztráció az időseknek levél formájában is elérhető lesz, ezeket a Magyar Posta a napokban kezdi kézbesíteni. Az év végéig várhatóan minden nyugdíjas, azaz hozzávetőlegesen kétmillió ember fogja kézhez kapni a levelet.

A koronavírus elleni oltásokat jövő évtől fogja a kormány ingyenesen és önkéntesen az emberek rendelkezésére bocsátani.

A regisztráció nem jelent kötelezettséget a védőoltásra, ezzel csak az igényt lehet jelezni.

A járványügyi osztályvezető arra kéri a lakosságot, hogy a tömeges oltások megkezdéséig mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat. Galgóczi azt tanácsolta, hogy az idősekkel online tartsák a kapcsolatot a hozzátartozók a jelen időszakban.

Valódi Hírek