Karácsony Gergely: Budapestet kilenc évvel küldik vissza az időben a kormány megszorításai

Elkészült a túlélés költségvetése.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerda délután egy, a Facebookon közzétett bejegyzésben jelentette be, hogy elkészült a főváros 2021-es költségvetésének tervezete.

„Kereshetném a jelzőket, de a három romboló hatása, a járvány, a válság és a kormányzati megszorítások miatt nem sok választásom maradt:

ez a túlélés költségvetése. Azt szolgálja, hogy megvédjük Budapestet”

– írta Karácsony, hozzátéve, jövőre Budapest több mint 6 milliárd forinttal többet kénytelen befizetni az államnak, mint amennyi támogatást kap a város működtetéséhez.

„Budapest finanszírozza az államot, nem fordítva. A város bevételeinek csökkenése és a kormányzati elvonások együtt

kilenc évvel küldik vissza a várost az időben,

a működési források a 2013-as szint alá kerülnek” – vélekedett a főpolgármester.

Mint írta, eddig a fővárosiak számára természetesnek tűnt az, hogy elindul a busz, hogy elviszik a szemetet, hogy van ivóvíz a csapban, hogy a zöldfelületek kezelve vannak, hogy este égnek a lámpák az utcákon. Mindezek a járvány, a válság és a kormányzati megszorítások miatt azonban már nem magától értetődőek, hanem komoly erőfeszítések eredményei lesznek.

Karácsony hozzátette, 2021-ben létrehozzák a Budapest Védelmi Alapot és a hangsúly a város működőképességének megőrzésén lesz.

„Tavaly, a 2020-as költségvetés bemutatáskor kénytelen voltam elmondani, hogy

a kormány a halántékunkra szorította a pisztolyt. Nos, azóta el is sütötte.

A járvány 36 milliárdot, a válság 35 milliárdot, a kormány ezen felül 25 milliárdot vesz ki a budapestiek zsebéből jövőre. Minden önkormányzat szenved ettől a három romboló hatástól, mindenki érzi, hogy a városok kifosztása nem kormányzás. De értelemszerűen a legnagyobb csapás Budapestet érte” – olvasható Karácsony Gergely bejegyzésében.

Kifejtette, Budapest védelmének érdekében három fontos lépésre szánták el magukat:

  • magukon kezdik el a takarékosságot, így pl. spórolnak a politikai állásokon és összeolvasztják a fővárosi közszolgáltató cégeket
  • hozzá kell nyúlniuk a város tartalékaihoz, ezek felhasználásával biztosítva a budapestieknek járó közszolgáltatásokat
  • létrehozzák a Budapesti Védelmi Alapot, ezzel reagálva a járvány, a válság és az Orbán-kormány kiszámíthatatlanságára.

Karácsony szerint ezek helyett lehetne más megoldás is a költségvetési gondok megoldására, így többek közt az európai uniós válságkezelő segítség, amit akkor még valóban vétózott Orbán Viktor. Nem sokkal ezelőtt viszont kiderült, hogy a németekkel kötött kompromisszumnak köszönhetően csúszik a jogállamisági rendelet, így a magyar és lengyel kormány elállt az unió hétéves költségvetés és a helyreállítási alap vétózásától.

A főpolgármester bejegyzését azzal zárta, hogy az önkormányzatok helyzetén segítene az is, ha változna a kormány hozzáállása is.

„Ha nem az Orbán-kormány lenne az egyedüli Európában, amelyik a válság idején nem támogatja, hanem sarcolja a településeket. Ennek a változásnak nem sok jelét látom. Ha a kormány hozzáállása nem változik, megoldás lehet, ha a kormány változik” – írta a budapesti főpolgármester.

Elkészült Budapest 2021-es költségvetésének tervezete. Ma nyilvánosságra hozzuk az anyagot, elküldtük a társadalmi…

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, 9 December 2020

 

Valódi Hírek