Leszavazták a fideszesek a lex Szijjártót: Magánügy maradhat a luxusjachtozás

Nincs következménye az „álomhajó botránynak”.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő nyújtotta be a Parlament elé azt a javaslatot, amely szerint a kormánytagokat luxusajándékokkal elhalmozó nagyvállalkozók öt évre kizárnák magukat a közbeszerzésekből. Továbbá Szél azt is szerette volna elérni, hogy a képviselőket kötelezzék arra, hogy tüntessenek fel minden, az alap tiszteletdíj negyedét meghaladó értékű ajándékot a vagyonnyilatkozatukban.

A javaslatot – ami csak nagy nehezen került napirendre a Parlamentben – december 7-én szavazták le a fideszes országgyűlési képviselők. Azaz a jövőben is magánügy maradhat a Szijjártó Péteréhez hasonló luxusjachtos nyaralás – írja az Átlátszó.

Mi is beszámoltunk róla, hogy idén augusztusban az Átlátszó Szíjj László tiszakécskei oligarcha hatmilliárd forintos luxusjachtján fotózta le Szijjártót, aki mindeközben a Facebook-oldalán az irodájából tett közzé fotókat.

Fotó: Átlátszó

A külügyminiszter nagy port kavaró horvátországi nyaralása miatt később valaki feljelentést is tett az ügyben, a 40-60 millió forintos nyaralás ugyanis felvetette a korrupció gyanúját.

A külügyminiszter ugyanis a vagyonbevallása és a fizetése alapján nem engedhetne meg magának egy ilyen utat vagy a napi kb. 10 millió forintba került Lady MRD-hez hasonló jachtokat. A Legfőbb Ügyészség viszont arra jutott, hogy Szijjártó nem követett el bűncselekményt.

Szél Bernadett a javaslat leszavazását a Facebookon úgy kommentálta, „más országokban simán belebuktak már ennél kisebb, vagy hasonló ügyekbe is kormánytagok. Nemrég egy lett miniszternek kellett lemondani azért, mert ingyen parkolóhelyet igényelt a városi tanácstól.

Korábban egy olasz miniszter kényszerült lemondásra azért, mert családja több alkalommal kapott bőkezű ajándékokat a közbeszerzések nyerteseitől. Az „álomhajó-botrány” magyar változatának ugyanakkor máig nincs következménye, Szijjártó Péter

sem a közpénzes helikopterezéseibe, sem az adriai ajándék-luxusnyaralásába nem bukott bele”

– írta a képviselő.

Szél azt is kifejtette, hogy a Lex Szijjártóként közismertté vált törvényjavaslatot az Igazságügyi bizottság a kilakoltatások általános felfüggesztésére és a kormánytagokat luxusjachton nyaraltató és magángépeken reptető nagyvállalkozók közbeszerzésekből való ötéves kizárására vonatkozó javaslatokat egymás után tárgyalta. A Fidesz azonban mindkettőt leszavazta.

„Magyarul a bajba jutott adósoknak, a lakásuk elvesztésével fenyegetett családoknak hátat fordított, a közpénzt csapoló oligarcháit viszont gondosan megvédte attól, hogy milliárdos állami megbízások nélkül maradjanak. Plusz azokat a politikusokat is, akiket megvásárolnak maguknak. Ez megint világosan mutatja, mit is gondol valójában a Fidesz a keresztény értékekről, a segítségre szoruló emberekkel vállalt szolidaritásról, na meg a közjóról” – vélekedett Szél Bernadett.

A “Lex Lady MRD” nagy nehezen bizottság elé került ma, és bár a 133 “bátor” jelenlevő tagjai leginkább lehajtott fejjel…

Posted by Szél Bernadett on Monday, 7 December 2020

 

Valódi Hírek