Feljelentették Szijjártót az eltitkolt adriai luxusjachtozása miatt

A 40-60 millió forintos nyaralás felveti a korrupció gyanúját.

A Központi Nyomozó Főügyészség a hvg.hu kérdésére közölte: valaki feljelentette Szijjártó Péter külügyminisztert a nagy port kavart horvátországi luxusnyaralása miatt.

Az ügyészség közölte: a feljelentés egyelőre elbírálás alatt van, eredmény még nincs.

Ismert, hogy a külügyminisztert augusztusban Szíjj László tiszakécskei milliárdos hatmilliárd forintos jachtján fotózták le a családjával, arra azonban mostanáig nem adott választ, hogy az utat ki fizette.

A miniszter a vagyonbevallása és a fizetése alapján nem engedhetne meg magának egy ilyen utat: a G7 cikke szerint a Lady MRD-hez hasonló jachtok napidíja nagyságrendileg

10 millió forint.

A külügyminisztérium sem árulta el, Szijjártó fizetett-e a luxusjachtos útért, de a G7 szerint a hajót csak ingyen vehette igénybe: ilyen kategóriájú luxusjachtot ugyanis a máltai szabályozás alapján nem lehet bérbe adni, csak a tulajdonosa és vendégei használhatják.

A vagyonnyilatkozata alapján valószínűtlen is, hogy Szijjártó piaci árat fizetett volna a hajó használatáért. Havi bruttó 1,97 millió forintos miniszteri fizetése alapján négy évig kellene azért dolgoznia, hogy piaci körülmények között egy hétig béreljen egy ilyen luxusjachtot.

Ha viszont egy állami megrendeléseken gazdagodó üzletember látta vendégül, az súlyos korrupciós aggályokat vethet fel.

Szíjj László a Duna Aszfalt tulajdonosa, az egyik leggazdagabb magyar (a Forbes listáján a negyedik, A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány szerint a hetedik), és ő a valódi tulajdonosa a máltai L&L Charter Ltd.-nak, amely a Lady Mrd mellett a kisebb Artemy nevű jachtot is üzemelteti.

(24.hu / hvg.hu)

Valódi Hírek