Feljelentették a járványtagadó Lenkei Gábort: akár öt év börtönt is kaphat

Keményen fellépnek a járványtagadó üzletemberrel szemben.

Víruskritikus megjegyzései miatt feljelentették Lenkei Gábort – írja a 24.hu. Az orvos végzettségű, de sosem praktizáló üzletember többször is hangoztatta, hogy a média hajmeresztő viselkedése sokkal veszélyesebb, mint a COVID-19 vírus, és szerinte akkor sem lenne semmi baja, „ha belefeküdne egy kád koronavírusba”.

Az üzletember Facebook-oldalát szeptemberben függesztették fel, nem sokkal később viszont olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Lenkei már szórólapon terjeszti a járvánnyal kapcsolatos féligazságait.

Lenkei vírustagadása miatt két személy is feljelentést tett az Orvosi Kamaránál, akik illetékes kormányhivatalhoz, majd onnan a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbították azokat.

Az első feljelentés szerint Lenkei egy honlapon és a közösségi médiában is tagadta a járvány létezését.

A második feljelentés szerint pedig az orvos a COVID-19-fertőzéssel kapcsolatban ál-ismeretterjesztést folytat.

Első körben a nyomozó hatóság elutasította a feljelentéseket, mert szerintük a cselekmény nem minősül bűncselekménynek, mivel nem közveszély helyszínén valósult meg.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség viszont hatályon kívül helyezte az elutasító határozatot és felhívta a rendőrséget új döntés meghozatalára. Úgy látják, a rémhírterjesztés korábbi esete ugyan nem valósult meg, azonban azt is körültekintően meg kell vizsgálni, hogy felmerülhet-e a különleges jogrend idején elkövethető rémhírterjesztés gyanúja.

Az új elkövetési magatartás szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt olyan módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy akadályozza vagy meghiúsítsa a védekezés eredményességét.

(24.hu nyomán)